Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529745
Complexnummer: 
529738 - Deelen/Kop van Deelen
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 december 2012
Kadaster deel/nr: 
62107/51
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Ede
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Deelen
X-Y coördinaat: 
190083 - 453597

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 7 ligt, met de nok evenwijdig aan de weg en vrijstaand aan de westzijde van het voormalige pad naar het jachthuis, noordelijk van gebouw 5. Werd in 1940 gebouwd als 'Regelbau', type 'Unterkunft Groß'. Op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de periode 1940-1945. Op mesoniveau deel van een ijl complex van in esdorpachtige structuur geplaatste gebouwen. Op microniveau deel van een los gegroepeerde cluster van in lineair verband geplaatste gebouwen.

Omschrijving

Eenlaagse, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk uitgevoerde bakstenen LEGERINGSBARAK, op rechthoekige plattegrond met plint en fundament in gecementeerd metselwerk en gedekt door een aan twee zijden afgewolfd en onderin iets uitgezwenkt, met gegolfde grauwe betonnen pannen belegd zadeldak. Dakschilden ter weerszijden deels opgelicht ten behoeve van langgerekte dakkapellen met dito vensterstroken. De dakkapellen zijn aan de zijwanden afgewerkt met trespaplaten. Tegen de kopse zuidgevel een aanbouw die onder een apart, uitgezwenkt en met pannen belegd zadeldak is gebracht. Op de begane grond in beide lange zijden voorzien van twee groepen van drie vensteropeningen onder hanenkam en met betonnen kalf, waarin met roeden verdeelde dubbele houten vierruits draairamen onder, en achtruits valramen boven. In de zuidelijke kopgevel en in de aanbouw in totaal drie vergelijkbare vensters en in de noordelijke kopgevel links een vergelijkbaar venster en rechts een venster met modern raam. Alle draairamen voorzien van in groen en wit lijstmotief beschilderde plaatstalen luiken. In de kopse gevels op zolderniveau twee maal twee vensters met vierruits ramen. De dwars geplaatste toegangsopening in de aanbouw voorzien van een vlakke houten deur en bovenlicht. Toegang op de begane grond van de kopse noordgevel dichtgemetseld; toegang met verdeeld bovenlicht op zolderniveau bereikbaar via een later aangebrachte ijzeren trap. Mastgoten; wit geschilderde windveren onder overhoekse pannen. Interieur bevat onder meer een voor de bouwtijd karakteristieke trap.

Waardering

LEGERINGSBARAK, van algemeen belang als relatief gaaf onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette esdorpstructuur en tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDelenseweg856877 AEBijDeelen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouwLegeringsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
OTTERLOC773

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401940exactvervaardiging