Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529749
Complexnummer: 
529738 - Deelen/Kop van Deelen
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 december 2012
Kadaster deel/nr: 
62107/51
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Ede
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Deelen
X-Y coördinaat: 
189826 - 453338

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 11 ligt, met de daknok vrijwel evenwijdig met de weg en vrijstaand in een gazon, aan de noordzijde van de voormalige Deeler Buurtweg, in de nabijheid van de afsplitsing van een achterstraatje en ongeveer tegenover gebouw 12. Gebouw 11 werd in 1940 gebouwd als 'Regelbau', type 'Unterkunft Groß' en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de periode 1940-1945, op mesoniveau deel van een ijl complex van in esdorpachtige structuur geplaatste gebouwen en op microniveau onderdeel van een los gegroepeerde cluster van in lineair verband geplaatste gebouwen.

Omschrijving

Eenlaagse, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk uitgevoerde bakstenen LEGERINGSBARAK, op rechthoekige plattegrond met plint en fundering in gecementeerd metselwerk en gedekt door een onderin iets uitgezwenkt, overwegend met grauwe Tuiles du Nord belegd zadeldak tussen puntgevels, met in de dakschilden langgerekte dakkapellen met dito vensterstroken. Tegen de kopse oostgevel een aanbouw die onder een apart, uitgezwenkt en met pannen belegd zadeldak is gebracht. Rechts in de zuidgevel een kleine uitbouw onder verlengd dakschild. Op begane grond in beide lange zijden voorzien van drie stellen vensteropeningen onder hanenkam en met betonnen kalf, waarin met roeden verdeelde dubbele houten vierruits draairamen onder, en achtruits valramen boven. Alle draairamen voorzien van in groen en wit lijstmotief beschilderde plaatstalen luiken. In de kopse gevels twee maal twee vergelijkbare vensters en in de aanbouw één; op zolderniveau twee maal twee vierruits vensters en een vergelijkbaar venster links boven de aanbouw. Dwars in de aanbouw geplaatste toegangsopening voorzien van vlakke houten deur en in drieën verdeeld bovenlicht; toegang op begane grond van de kopse noordgevel met plaatstalen deur; houten deur op zolderniveau, oorspronkelijk bereikbaar via klimijzers, betonnen balkon met ijzeren balustrade en thans ook via een later aangebrachte ijzeren trap. Mastgoten en wit geschilderde windveren.

Waardering

LEGERINGSBARAK, van algemeen belang als relatief gaaf onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de in een kunstmatig opgezette esdorpstructuur en tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, alsmede uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDelenseweg856877 AEBijDeelen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouwLegeringsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
OTTERLOC773

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401940exactvervaardiging