Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529750
Complexnummer: 
529738 - Deelen/Kop van Deelen
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 december 2012
Kadaster deel/nr: 
62107/51
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Ede
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Deelen
X-Y coördinaat: 
189836 - 453281

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 12 ligt met de nok evenwijdig met de weg en vrijstaand in een gazon, aan de zuidzijde van de voormalige Deeler Buurtweg, ten oosten van de T-kruising en ongeveer tegenover gebouw 11. Werd in 1940 gebouwd als 'Regelbau', type 'Unterkunft Groß' en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de periode 1940-1945. Op mesoniveau deel van een ijl complex van in esdorpachtige structuur geplaatste gebouwen en op microniveau onderdeel van een los gegroepeerde cluster van in lineair verband geplaatste gebouwen.

Omschrijving

Eenlaagse, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk uitgevoerde bakstenen LEGERINGSBARAK, op rechthoekige plattegrond met plint en fundering in gecementeerd metselwerk en gedekt door een onderin iets uitgezwenkt, met grauwe gegolfde betonnen pannen belegd zadeldak tussen puntgevels, met in de beide dakschilden langgerekte dakkapellen met vensterstroken. Tegen de kopse oostgevel een aanbouw die onder een apart, uitgezwenkt en met pannen belegd zadeldak is gebracht. Op de begane grond in beide lange zijden voorzien van drie stellen vensteropeningen onder hanenkam en met betonnen kalf, waarin met roeden verdeelde dubbele houten vierruits draairamen onder, en achtruits ramen boven. Alle draairamen voorzien van in groen en wit lijstmotief beschilderde plaatstalen luiken. In de kopse gevels twee maal twee vergelijkbare vensters en in de aanbouw één, en op zolderniveau twee maal twee vensters met vierruits ramen. De dwars geplaatste toegangsopening in de aanbouw voorzien van vlakke houten deur en in vieren verdeeld bovenlicht; toegang op begane grond kopse westgevel via plaatstalen deur; houten deur op zolderniveau oorspronkelijk bereikbaar langs klimijzers en een betonnen balkon met ijzeren balustrade en thans ook via later aangebrachte ijzeren trap. Zinken mastgoten en wit geschilderde windveren. Interieur deels gemoderniseerd.

Waardering

LEGERINGSBARAK, van algemeen belang als relatief gaaf onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de in een kunstmatig opgezette esdorpstructuur en tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDelenseweg856877 AEBijDeelen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouwLegeringsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
OTTERLOC773

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401940exactvervaardiging