Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529752
Complexnummer: 
529738 - Deelen/Kop van Deelen
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 december 2012
Kadaster deel/nr: 
62107/51
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Ede
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Deelen
X-Y coördinaat: 
189939 - 453084

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 14 ligt met de noklijn haaks op de weg en vrijstaand aan de oostzijde van de dwarsweg in de directe nabijheid en ongeveer zuidelijk van de gebouwen 14a en 22. Gebouw 14 werd in 1940 gebouwd als 'Sonderbau' en op macroniveau is het onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de periode 1940-1945. Op mesoniveau onderdeel van een ijl complex van in esdorpachtige structuur geplaatste gebouwen. Op microniveau is het als zuidelijkste gebouw onderdeel van een los gegroepeerde cluster van enige in lineair verband geplaatste gebouwen.

Omschrijving

Eenlaags, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk uitgevoerd bakstenen LAZARET, op een rechthoekige plattegrond met plint en fundering in gecementeerd metselwerk en gedekt door een met rode gegolfde pannen belegd, afgewolfd zadeldak. In het westelijk deel van de dakschilden ongeveer zes meter brede dakkapellen met dito vensterstroken en in het oostelijk deel enkele relatief recente dakramen. In de kopse westgevel links voorzien van drie vensters met houten kalf, waarin tweeruits draairamen onder en vierruits ramen boven en rechts hiervan een drietal kleinere getoogde vensters met door roeden verdeelde vierruits ramen. Op zolderniveau een tweetal relatief kleine houten vensteropeningen met door roeden in vieren verdeelde houten ramen. In de noordelijke langsgevel zeven vensteropeningen met houten kalf, waarin tweeruits draairamen onder en vierruits valramen boven. Tussen de twee rechter vensters een bakstenen stoep naar een met een rollaag getoogde portiek, waarin een iets teruggelegen toegangsopening met dubbele deuren. In de zuidelijke langsgevel vergelijkbare typen vensteropeningen. De oostelijke kopgevel heeft centraal een toegangsopening met moderne deur en links en rechts daarvan twee vergelijkbare vensteropeningen. Een tweede toegangsopening op zolderniveau, waarin een vlakke houten deur, is bereikbaar via een later aangebrachte ijzeren trap; links van de toegang een klein vierruits valraam. Alle vensteropeningen onder een rollaag; alleen draairamen in de westelijke helft van de begane grond van het pand voorzien van in groen en wit lijstmotief beschilderde plaatstalen luiken. Mastgoten en wit geschilderde windveren. Onder de vensters van de kopse westgevel sporen van geschilderde propagandatekst: "V Duitschland wint voor Europa V"

Waardering

LAZARET, van algemeen belang als zeldzaam en relatief gaaf onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de in een kunstmatig opgezette esdorpstructuur en tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en van en met de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDelenseweg856877 AEBijDeelen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
OTTERLOC773

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401940exactvervaardiging