529738 - Deelen/Kop van Deelen
Otterlo C 773
Bij Delenseweg 85, 6877 AE te Deelen

Inleiding

Gebouw 14 ligt met de noklijn haaks op de weg en vrijstaand aan de oostzijde van de dwarsweg in de directe nabijheid en ongeveer zuidelijk van de gebouwen 14a en 22. Gebouw 14 werd in 1940 gebouwd als 'Sonderbau' en op macroniveau is het onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de periode 1940-1945. Op mesoniveau onderdeel van een ijl complex van in esdorpachtige structuur geplaatste gebouwen. Op microniveau is het als zuidelijkste gebouw onderdeel van een los gegroepeerde cluster van enige in lineair verband geplaatste gebouwen.

Omschrijving

Eenlaags, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk uitgevoerd bakstenen LAZARET, op een rechthoekige plattegrond met plint en fundering in gecementeerd metselwerk en gedekt door een met rode gegolfde pannen belegd, afgewolfd zadeldak. In het westelijk deel van de dakschilden ongeveer zes meter brede dakkapellen met dito vensterstroken en in het oostelijk deel enkele relatief recente dakramen. In de kopse westgevel links voorzien van drie vensters met houten kalf, waarin tweeruits draairamen onder en vierruits ramen boven en rechts hiervan een drietal kleinere getoogde vensters met door roeden verdeelde vierruits ramen. Op zolderniveau een tweetal relatief kleine houten vensteropeningen met door roeden in vieren verdeelde houten ramen. In de noordelijke langsgevel zeven vensteropeningen met houten kalf, waarin tweeruits draairamen onder en vierruits valramen boven. Tussen de twee rechter vensters een bakstenen stoep naar een met een rollaag getoogde portiek, waarin een iets teruggelegen toegangsopening met dubbele deuren. In de zuidelijke langsgevel vergelijkbare typen vensteropeningen. De oostelijke kopgevel heeft centraal een toegangsopening met moderne deur en links en rechts daarvan twee vergelijkbare vensteropeningen. Een tweede toegangsopening op zolderniveau, waarin een vlakke houten deur, is bereikbaar via een later aangebrachte ijzeren trap; links van de toegang een klein vierruits valraam. Alle vensteropeningen onder een rollaag; alleen draairamen in de westelijke helft van de begane grond van het pand voorzien van in groen en wit lijstmotief beschilderde plaatstalen luiken. Mastgoten en wit geschilderde windveren. Onder de vensters van de kopse westgevel sporen van geschilderde propagandatekst: "V Duitschland wint voor Europa V"

Waardering

LAZARET, van algemeen belang als zeldzaam en relatief gaaf onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de in een kunstmatig opgezette esdorpstructuur en tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en van en met de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen