Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529753
Complexnummer: 
529738 - Deelen/Kop van Deelen
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 december 2012
Kadaster deel/nr: 
62107/51
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Ede
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Deelen
X-Y coördinaat: 
189944 - 453113

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 14a ligt met de noklijn haaks op de weg en vrijstaand aan de oostzijde van de dwarsweg, iets achteraf tussen de gebouwen 14 en 22. Het werd in 1940 gebouwd en op macroniveau is het onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de periode 1940-1945 en op mesoniveau onderdeel van een ijl complex van in esdorpachtige structuur geplaatste gebouwen. Op microniveau is het deel van een los gegroepeerde cluster van enige in lineair verband geplaatste gebouwen. Gebouw 14a functioneerde enige tijd als verenigingsgebouw.

Omschrijving

Eenlaagse, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk uitgevoerde bakstenen LEGERINGSBARAK, op een rechthoekige plattegrond met plint en fundering in gecementeerd metselwerk en gedekt door een met rode gegolfde verbeterde holle (Hollandse) pannen belegd en afgewolfd zadeldak, met in de dakschilden langgerekte dakkapellen met vensterstroken. De westelijke kopgevel heeft centraal een getoogde toegangsopening met aantrede en dubbele houten deuren, waarin met roeden verdeelde vierruits ramen en links hiervan een drietal kleine getoogde vensters met door roeden verdeelde vierruits ramen en rechts een venster met betonnen kalf, waarin tweeruits draairamen onder en een verdeeld raam boven. Op zolderniveau een tweetal relatief kleine houten vensteropeningen met door roeden in vieren verdeelde houten draairamen. Zuidelijke langsgevel voorzien van zes vensters met betonnen kalf, waarin tweeruits draairamen onder en een vierruits valraam boven. In de oostelijke kopgevel een vijftal vergelijkbare vensters en op zolderniveau een toegangsopening die bereikbaar is via een latere ijzeren trap en links hiervan een klein venster. In de noordelijke langsgevel vijf vensters met betonnen kalf, waarin tweeruits draairamen onder en een vierruits valraam boven en rechts daarvan een klein getoogd venster. Alle gevelopeningen onder een rollaag en de draairamen op de begane grond voorzien van in groen en wit lijstmotief beschilderde plaatstalen luiken, waarvan echter vooral aan de oostzijde enige exemplaren ontbreken. Zinken mastgoten en wit geschilderde windveren.

Waardering

LEGERINGSBARAK, van algemeen belang als relatief gaaf onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de in een kunstmatig opgezette esdorpstructuur en tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDelenseweg856877 AEBijDeelen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouwLegeringsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
OTTERLOC773

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401940exactvervaardiging