Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529754
Complexnummer: 
529738 - Deelen/Kop van Deelen
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 december 2012
Kadaster deel/nr: 
62107/51
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Ede
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Deelen
X-Y coördinaat: 
190042 - 453044

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 15 en een annexe, deels overwoekerde smeerkuil stammen uit 1940 en liggen vrijstaand in een licht beboste omgeving op geruime afstand oostelijk van de dwarsweg en ten noorden van een zijweg met opstelplaats en ruwweg centraal tussen de nummers 14, 16 en 21. Op macroniveau zijn beide onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de periode 1940-1945. Op mesoniveau onderdeel van een ijle cluster van in esdorpachtige structuur geplaatste gebouwen.

Omschrijving

Eenlaagse bakstenen GARAGE op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met grauwe Tuiles du Nord belegd zadeldak tussen puntgevels. De zuidelijke langsgevel wordt vrijwel geheel ingenomen door een tweetal ruime toegangsopeningen, waarin dubbele opgeklampte en naar buiten draaiende houten deuren, die zijn gescheiden door een relatief smalle muurdam. In de noordelijke langsgevel een tweetal verdeelde houten vensters onder rollaag en met hellende bakstenen onderdorpel, beide voorzien van valramen. De kopse westgevel is voorzien van drie vergelijkbare vensters; de oostgevel is blind uitgevoerd, met rechts een betonnen kolom of een aanheling. Beide kopse gevels met iets uitkragende bakstenen schouderstukken. Wit geschilderde windveren en zuidelijke langsgevel met zinken mastgoot. Aan de noordgevel resten van een in Eternietpijp uitgevoerd luchtafvoer- of rookkanaal. Het interieur is één ongedeelde ruimte, gedekt door een kap die wordt gedragen door sporen en één enkele houten vakwerkspant met vallende diagonalen. Dit spant is later gestut en de kap is later beschoten met plaatmateriaal.

Aan de westzijde van de garage bevindt zich een gemetselde bakstenen SMEERKUIL van meer dan 10 meter lengte, circa 0,70 meter breedte en ruim een meter diep, geflankeerd door circa één meter brede bestratingen en later aangebrachte ijzeren wielgeleiders.

Waardering

GARAGE met SMEERKUIL, van algemeen belang als zeldzame en goed herkenbare onderdelen van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de in esdorpstructuur gegoten camouflage, uit de samenhang van en met het totale vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de specifieke onderlinge samenhang van deze beide onderdelen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDelenseweg856877 AEBijDeelen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
OTTERLOC773

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401940exactvervaardiging