529738 - Deelen/Kop van Deelen
Otterlo C 773
Bij Delenseweg 85, 6877 AE te Deelen

Inleiding

Gebouw 21 ligt vrijstaand en relatief solitair aan de oostzijde van het terrein van Kop van Deelen in een bosachtig terrein, oostelijk van gebouw 15 en noordoostelijk van nummer 16. Het werd in 1940 gebouwd als 'Telefonbunker' of bunker voor de verbindingsdienst en werd - gezien de relatief afgezonderde en hoge situering - mogelijk ook gebruikt voor draadloze verbindingen ('Funkbunker'). Op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de periode 1940-1945. Op mesoniveau onderdeel van een ijle cluster van in esdorpachtige structuur geplaatste gebouwen. Het gebouw is ten dele nog in technisch gebruik en ten dele in gebruik als vleermuizenonderkomen.

Omschrijving

Gewapend betonnen BUNKER van de verbindingsdienst, die is gebouwd op een in hoofdzaak rechthoekige plattegrond en die wordt gedekt door een vermoedelijk ruim een meter dik, naar weerszijden iets hellend, gewapend betonnen dak. De grootste lengte van de bunker strekt zich uit van noordwest naar zuidoost; aan de zuidoostkant een iets lagere, eveneens gewapend betonnen aanbouw waarin een portiek met terugliggende toegangsopening, waarin intacte plaatstalen deur. De noordoostzijde is rechts voorzien van een aanbouw en bevat links een toegangsopening onder profielstalen latei waarin enige resten van een houten kozijn, en daarachter een portiek met een terugliggende en intacte plaatstalen deur, vergelijkbaar met de al eerder genoemde. Alle gevels en het dak vertonen sporen van bekleding met dakleer en verder zijn op verscheidene plaatsen onder meer kokers van ventilatie- en / of gassluissystemen zichtbaar.

Waardering

BUNKER van de verbindingsdienst, van algemeen belang als zeldzaam en relatief gaaf onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische, situationele en complexwaarden, die onder meer kunnen blijken uit de in esdorpstructuur gegoten camouflage, uit de specifieke ligging op afstand en op hoogte, en uit de samenhang van en met het totale vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen