529738 - Deelen/Kop van Deelen
Otterlo C 670
Bij Delenseweg 85, 6877 AE te Deelen

Inleiding

Gebouw 24 en een annexe put liggen vrijstaand en solitair ten westen van het terrein van Kop van Deelen temidden van enig opgaand groen in verder open terrein, in de bocht van de huidige Hoenderloseweg bij het begin van de voormalige Brinkhorsterweg. Gebouw 24A is in 1940 als 'Sonderbau' gerealiseerd, om als onderkomen te functioneren voor een pompinstallatie ten dienste van de watervoorziening van het kamp Kop van Deelen, en mogelijk ook voor verdere ontginning en exploitatie van de belendende heidegronden. Op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de periode 1940-1945.

Omschrijving

Onderkelderd eenlaags bakstenen POMPGEBOUW op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met betonnen pannen belegd schilddak. Kopgevel zuidzijde bevat centraal de verdiept gelegen en via een van links dalende bakstenen trap te bereiken toegangsopening. Hierin dubbele houten deuren onder hanenkam; linksboven een klein rechthoekig venster onder strek, en rechtsboven een groter getoogd venster onder gebogen strek. Langsgevel oostzijde met twee vergelijkbare vensters; de kopgevel noordzijde met drie vergelijkbare vensters en langsgevel west met rechts twee vergelijkbare vensters en een klein rechthoekig venster. Alle vensteropeningen met trespaplaten dichtgezet. Rechts naast het pompgebouw een betonnen PUT, kolk of puls, afgesloten met een groot scharnierend gietijzeren deksel met boutsluiting.

Waardering

POMPGEBOUW met PUT, van algemeen belang als zeldzaam en relatief gaaf onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, krijgs- en cultuurhistorische, situationele en complexwaarden, die onder meer kunnen blijken uit de voor de bouwtijd karakteristieke vormen en details, uit de in kunstmatige esdorpstructuur uitgevoerde camouflage, uit de specifieke lage ligging aan de voet van de Kop van Deelen, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept, en uit de functionele band met het kampement.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen