Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
529762
Complexnummer
529738 - Deelen/Kop van Deelen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82938/78
Kadastrale aanduiding
Otterlo C 773
Bij Delenseweg 85, 6877 AE te Deelen

Omschrijving

Inleiding

Gebouw A1 ligt vrijstaand aan de noordzijde van de vroegere Deeler Buurtweg, rechts naast gebouw 11, ten opzichte waarvan het iets achteraf is gesitueerd. Gebouw A1 werd in 1940 gebouwd en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de periode 1940-1945. Op mesoniveau is het onderdeel van een ijl complex van in esdorpachtige structuur geplaatste gebouwen en op microniveau onderdeel van een los gegroepeerde cluster gebouwen.

Omschrijving

Eenlaagse bakstenen SCHUUR op rechthoekige plattegrond en gedekt door een flauw achterwaarts hellend dak met kort overstek dat aan de voor- en achterzijde rust op houten klossen. Centraal in de voor- of zuidgevel een toegangsopening onder met dubbele opgeklampte naar buiten openslaande houten deuren. Achtergevel blind uitgevoerd en beide zijgevels voorzien van een onverdeeld venster. Het interieur, dat bestaat uit een ongedeelde ruimte, omvat onder meer een door een reeks evenwijdige, op ongeveer 30 cm afstand staande planken gedragen houten kap.

Waardering

SCHUUR, van algemeen belang als relatief gaaf onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de in een kunstmatig opgezette esdorpstructuur en tot in de detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, uit de samenhang met het belendende gebouw, en uit de onderlinge verwantschap van de toegepaste vormen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529738. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1940
1940
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing