Bloemendaal H 508
Bij 2e Leijweg 1, 2114 BG te Vogelenzang

Omschrijving onderdeel 4:

IJSKELDER op het complex historische buitenplaats Leyduin, vermoedelijk 18de eeuws. Even ten noordwesten van de stal (onderdeel 12) ligt de ijskelder. Deze is herkenbaar aan het met aarde afgedekte gewelf en de gemetselde ingangspartij aan de westzijde. Hoewel deze kelder bekend staat als appelkelder betreft het hier naar alle waarschijnlijkheid in oorsprong een ijskelder. Het alternatief gebruik van ijskelders t.b.v. de opslag van fruit kwam ook elders voor (zie Reinink). Vooralsnog is niet bekend tot welk type de kelder behoort. De kelder doet thans dienst als slaapplaats voor vleermuizen.

De IJSKELDER is van algemeen belang vanwege:

- de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een inmiddels zeldzaam geworden gebouwtype;