Bloemendaal H 508
2e Leijweg 11 a, Vogelenzang
2e Leijweg 11, Vogelenzang

Omschrijving onderdeel 5:

Even ten zuidoosten van het zomerhuis gelegen TUINMUUR MET TWEE SCHUREN op het complex historische buitenplaats Leyduin. Mogelijkerwijs bevonden zich op deze plaats vanouds moestuinen. De huidige bebouwing, bestaande uit twee haaks op elkaar geplaatste schuren, verbonden door een tuinmuur, dateert van circa 1900. De schuren zijn opgetrokken in baksteen en bestaan uit één bouwlaag met een zadeldak tussen topgevels. Er zijn enkele vensters en deuren. De tuinmuur verbindt de schuren met elkaar. In de ruimte ertussen bevindt zich de d.m.v. gemetselde pijlers gemarkeerde toegang. De muur gaat door in oostelijke richting en buigt in een hoek naar het zuiden af, alwaar zich een tweede toegang met pijlers bevindt. Op onregelmatige afstanden wordt de muur met muurdammen geleed. Langs de bovenzijde is een rij dakpannen aangebracht.

De TUINMUUR MET TWEE SCHUREN is van algemeen belang vanwege:

- architectuurhistorische waarden als voorbeeld van functioneel bouwen eigen aan de aard van dit type bouwwerken;

- de ensemble waarde van de ruimtelijk-functionele relatie van de onderdelen.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinmuur