Bloemendaal H 508
Bloemendaal H 340
Bij 2e Leijweg 1, 2114 BG te Vogelenzang

Omschrijving onderdeel 7:

Op het complex historische buitenplaats Leyduin worden in totaal VIJF natuurstenen GRENSPALEN aangetroffen, te weten:

A. drie met de inscriptie ROMSWINCKEL uit 1701. Het zijn platte stenen met langs de randen een patroon van in- en uitzwenkende profielen, op de basis een motief met een zich in de staart bijtende slang;

twee palen staan aan weerszijden van de noordelijke arm van de oprijlaan naar het hoofdhuis en één bij de oostgevel van de dienstwoning;

B. één met de inscriptie H tegenover de beide Romswinckel palen, vermoedelijk 18de-eeuws. Dit is een achtkante steen met een ingezwenkte ronde top;

C. één met de inscriptie I: VAN LOON uit het midden van de 18de eeuw, tegenover de duiker van de beek aan de zijde van de Vogelenzangseweg. Dit is een platte steen met ronde top.

De VIJF GRENSPALEN zijn van algemeen belang vanwege:

- hun decoratieve betekenis voor de buitenplaats;