Bloemendaal H 508
Bloemendaal H 340
Bij 2e Leijweg 1, 2114 BG te Vogelenzang

Omschrijving onderdeel 8:

In de beek van het complex historische buitenplaats Leyduin aangebrachte WATERWERKEN, van 18de-eeuwse oorsprong, maar later, 19de eeuw en vroeg 20ste eeuw vernieuwd. Dit betreft:

- een duiker met gemetselde keermuur afgedekt met natuurstenen platen en boogvormige opening aangebracht op het punt waar de beek op het landgoed binnenkomt aan de zijde van de Vogelenzangseweg;

- een stelsel van water in- en uitlaten met boogvormige openingen en houten schuiven in gemetselde keermuren ter hoogte van het koetshuis/de dienstwoning en de alhier gelegen cascade;

- een gemetselde boogbrug met aansluitende gemetselde kademuren op het punt waar de beek de Eerste Leyweg kruist.

De WATERWERKEN in de beek zijn van algemeen belang vanwege:

- de tuinhistorische waarde als voorbeeld van een cascade;