Bloemendaal H 508
2e Leijweg 7 A, 2114 BG te Vogelenzang
2e Leijweg 7, 2114 BG te Vogelenzang

Omschrijving onderdeel 9:

Een houten ZOMERHUIS uit 1796 behorende bij het complex historische buitenplaats Leyduin. Het huis bestaat uit twee naast elkaar gelegen rechthoekige bouwvolumes gedekt met met pannen gedekte zadeldaken tussen topgevels. De verticaal aangebrachte beplanking is witgeschilderd. Het rechter huis heeft één bouwlaag. Het linker huis is aan de linker zijde opgetrokken tot een lage verdieping. Dit huis heeft bovendien een forse uitbouw tegen de achtergevel. De symmetrisch opgezette voorgevels vertonen als timpaan vormgegeven geveltoppen. Voorts in de voor- en rechter zij- en achtergevel grote roedeverdeelde vensters doorlopend tot de grond. Ook in de linker zijgevel roedeverdeelde vensters.

Het ZOMERHUIS is van algemeen belang:

- als tamelijk zeldzaam voorbeeld van een dergelijk gebouwtype uit de 18de eeuw in hout;