Bloemendaal H 507
Bloemendaal H 420
Vogelenzangseweg 31, 2114 BB te Vogelenzang
Vogelenzangseweg 29, 2114 BB te Vogelenzang

Omschrijving onderdeel 10:

In oorsprong 18de-eeuwse DIENSTWONING behorende bij het complex historische buitenplaats Leyduin. In 1874 is tegen de noordzijde een stal gebouwd. Het dienstgebouw heeft een kelder en één bouwlaag met een met pannen gedekt dak met een schild aan de noordzijde en een geveltop aan de zuidzijde. Deze geveltop is, waarschijnlijk ten tijde van de bouw van de stal verfraaid met uitvoerig decoratief houtwerk langs de dakrand alsmede een balkon en grote vensters op begane grond en verdieping. Midden op het dak een schoorsteen en twee dakkapellen aan de oostzijde. De voor- en zijgevels zijn gepleisterd en voorzien van een blokkenpatroon. De achtergevel lijkt, voorzover zichtbaar, later vernieuwd te zijn.

Het gebouw is ingedeeld in twee woningen hetgeen aan de oostzijde een gevelindeling van zes traveeën geeft, gespiegeld bestaand uit een deur en twee vensters. De ramen zijn vernieuwd.

De DIENSTWONING is van algemeen belang vanwege:

- de architectuurhistorische waarde;