Bloemendaal H 508
2e Leijweg 9, 2114 BG te Vogelenzang

Omschrijving onderdeel 12:

Even ten noordwesten naast het zomerhuis gelegen STAL bij het complex historische buitenplaats Leyduin.

De 19de-eeuwse stal heeft in metselwerk opgetrokken zijmuren en een houten topgevel aan voor- en achterzijde, hiertussen een met pannen gedekt mansarde dak. Vier vensters in de zijmuren en inrijdeuren met luik of vensters in voor- en achtergevel. In het inwendige is de houtconstructie van kap en stijlen en de indeling met de grup nog aanwezig. De stal is thans in gebruik als schuur voor het opbergen van werktuigen.

De STAL is van algemeen belang vanwege:

- de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van eenvoudige architectuur eigen aan dit type gebouwen;

- zijn markante ligging;

- de ensemble waarde van de ruimtelijk-functionele relatie van de onderdelen.