Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
529780
Complexnummer
529781 - Deelen/Vliegveld
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82941/7
Kadastrale aanduiding
Otterlo C 760
Bij Delenseweg 10, 6877 AE te Deelen

Omschrijving

Inleiding

Gebouw K 4 ligt, met de grootste lengte ongeveer oost-west gericht aan de noordoostzijde van de rolbaan, op flinke afstand maar vrijwel recht ten westen van het pompgebouw van Kop van Deelen (no. 24) en vrijwel recht ten zuiden van de betonnen fundamenten met deurrails van een hangar. Gebouw K 4 werd vermoedelijk gebouwd als opslaggebouw/magazijn en is op macroniveau deel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de periode 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in globaal lineair verband langs de rolbaan geplaatste gebouwen en al dan niet overdekte vliegtuigopstelplaatsen. Op hedendaags microniveau blijkt dat er van de in de nabijheid gerealiseerde gebouwen en opstelplaatsen weinig of niets meer over is.

Omschrijving

Eenlaags, voor wat de beide kopse gevels betreft, bakstenen OPSLAGGEBOUW / MAGAZIJN (5) op rechthoekige plattegrond en gedekt door een uit metalen golfplaat vervaardigd halfrond dak. De oostelijke kopgevel bevat een toegangsopening onder betonnen latei en met dubbele opgeklampte houten deuren met drie rechte gehengen en rechts enig oud schakelmateriaal, en verder enige ventilatieopeningen. De westelijke gevel is blind, behoudens ventilatieopeningen.

Het uit een onverdeelde ruimte bestaande interieur bevat een beklinkerde vloer en metalen bogen ter ondersteuning van het golfplaten dak.

Waardering

Het OPSLAGGEBOUW / MAGAZIJN is van algemeen belang als relatief gaaf onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege:

krijgs- en cultuurhistorische en

complex- en ensemblewaarden,

die onder meer kunnen blijken uit de samenhang van en met het totale vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529781. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militaire opslagplaats Munitiedepot

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1940
1945
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militaire opslagplaats

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing