529796 - Deelen/Zeven Provinciën
Zeven Provinciën 1, 6816 TZ te Arnhem

Inleiding

Gebouw 1 ligt vrijstaan, tegen een achtergrond van hoog opgaand groen, met de daknok noord-zuid gericht, ten oosten van gebouw 3, in de noordoosthoek van een ringweg rond een groot rechthoekig open terrein op het kamp 'Zeven Provinciën'. Gebouw 1 is een in 1941-1942 als 'Regelbau' tot stand gekomen militaire woning, is op mesoniveau onderdeel van een tweetal complexen van in rechthoekig-geometrisch patroon geplaatste gebouwen en maakt op microniveau deel uit van (oorspronkelijk zeven) nu vijf in een tweetal korte lineaire verbanden geplaatste en vrijwel identieke militaire onderkomens. Het gebouw verkeert in verwaarloosde staat.

Omschrijving

Onderkelderde, eenlaagse, in ca. 50 cm dik buitenmuurwerk, tot aan rollaag met plint uitgevoerde bakstenen MILITAIRE WONING op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met grauwe gegolfde opnieuw verbeterde holle (Hollandse) pannen belegd zadeldak tussen puntgevels, met in het oostelijk dakschild de vensterstrook van een langgerekte dakkapel en in het westelijk schild een kleine dakkapel met fronton. De noordelijke kopgevel / hoofdgevel heeft op maaiveldniveau lichtkokers voor de kelder en op de begane grond drie rechthoekige vensteropeningen onder rollaag, voorzien van betonnen kalf, met onder het kalf dubbele in vieren verdeelde naar binnen openende houten draairamen en met groen en wit lijstmotief beschilderde plaatijzeren luiken, en boven het kalf door roeden in achten verdeelde valramen. Op zolderverdiepingniveau drie licht getoogde vensters onder hanenkam, met dubbele in vieren verdeelde draairamen. De zuidelijke kopgevel vergelijkbaar uitgevoerd, maar met twee vensters op de begane grond en hiertussen een ijzeren kokerladder naar zolderverdiepingniveau. De westelijke langsgevel heeft links een rechthoekige vensteropening onder rollaag, voorzien van betonnen kalf, met onder het kalf dubbele in vieren verdeelde naar binnen openende houten draairamen en met groen en wit lijstmotief beschilderde plaatijzeren luiken, en boven het kalf een door roeden in achten verdeeld valraam. Rechts een door twee kleine vensteropeningen geflankeerde, licht getoogde en van stoep voorziene toegangsopening onder hanenkam, waarin een door roeden in achten verdeelde glasdeur en een bovenlicht met een eenvoudig, geklonken ijzeren sierstuk. De oostelijke langsgevel met twee vergelijkbare vensteropeningen en hiertussen een - vermoedelijk in plaats van een derde venster - later aangebrachte en licht getoogde brede toegangsopening, waarin met roeden in achten verdeelde dubbele tuindeuren. Mastgoten en wit geschilderde windveren. Het interieur is sterk gewijzigd, onder meer door het wegbreken van enige binnenmuren. Betonnen vloer en plafond. Het gebouw is sterk verwaarloosd.

Waardering

MILITAIRE WONING, van algemeen belang als goed herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette 'ad hoc structuur' en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw