Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529801
Complexnummer: 
529796 - Deelen/Zeven Provinciën
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
28 juni 2010
Kadaster deel/nr: 
58265/130
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
188847 - 449714

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 5 ligt vrijstaand op een relatief onbeschutte locatie, met de daknok noord-zuid gericht, ten westen van gebouw 6, bij de zuidwesthoek van een ringweg rond een groot rechthoekig open terrein op het kamp 'Zeven Provinciën'. Gebouw 5 is een in 1941-1942 als 'Regelbau' tot stand gekomen militaire woning, is op mesoniveau onderdeel van een tweetal complexen van in rechthoekig-geometrisch patroon geplaatste gebouwen en maakt op microniveau deel uit van (oorspronkelijk zeven) nu vijf in een tweetal korte lineaire verbanden geplaatste, vrijwel identieke militaire onderkomens.

Omschrijving

Onderkelderde, eenlaagse, in ca. 50 cm dik buitenmuurwerk, tot aan rollaag met plint uitgevoerde bakstenen MILITAIRE WONING op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met grauwe en enkele rode gegolfde opnieuw verbeterde holle (Hollandse) pannen belegd zadeldak tussen puntgevels en met in de daknok twee bakstenen schoorstenen. De noordelijke kopgevel / hoofdgevel heeft op maaiveldniveau lichtkokers voor de kelder en op de begane grond links twee rechthoekige vensteropeningen onder rollaag, voorzien van betonnen kalf, met onder het kalf dubbele in vieren verdeelde naar binnen openende houten draairamen en met groen en wit lijstmotief beschilderde plaatijzeren luiken, en boven het kalf door roeden in achten verdeelde valramen; rechts hiervan een licht getoogde en van een stoep voorziene toegangsopening onder hanenkam, waarin een door roeden in achten verdeelde glasdeur en een bovenlicht met een eenvoudig, geklonken ijzeren sierstuk. Op zolderverdiepingniveau drie licht getoogde vensters onder hanenkam, met dubbele in vieren verdeelde draairamen. De zuidelijke kopgevel symmetrisch en vergelijkbaar, echter met twee vensters op de begane grond en daartussen een ijzeren kokerladder naar zolderverdiepingniveau. In de westelijke en de oostelijke langsgevel drie respectievelijk twee rechthoekige vensteropeningen onder rollaag, voorzien van betonnen kalf, met onder het kalf dubbele in vieren verdeelde naar binnen openende houten draairamen en met groen en wit lijstmotief beschilderde plaatijzeren luiken, en boven het kalf een door roeden in achten verdeeld valraam. Mastgoten en wit geschilderde windveren. Het interieur is in beperkte mate gewijzigd. Voor de bouwtijd karakteristieke trap, geschilderde lambrisering en geel tegelwerk. Betonnen vloer en plafond.

Waardering

MILITAIRE WONING, van algemeen belang als goed herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette 'ad hoc structuur' en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaZeven Provinciënweg16816 TZArnhem

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ArnhemA1828

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19411942globaalvervaardiging