529796 - Deelen/Zeven Provinciën
Zeven Provinciën 6, 6816 TZ te Arnhem

Inleiding

Gebouw 6 ligt vrijstaand op een relatief onbeschutte locatie, met de daknok noord-zuid gericht, ten oosten van gebouw 5, zuidelijk van een ringweg rond een groot rechthoekig open terrein op het kamp 'Zeven Provinciën'. Gebouw 6 is een in 1941-1942 als 'Regelbau' tot stand gekomen militaire woning, is op mesoniveau onderdeel van een tweetal complexen van in rechthoekig-geometrisch patroon geplaatste gebouwen en maakt op microniveau deel uit van (oorspronkelijk zeven) nu vijf in een tweetal korte lineaire verbanden geplaatste, vrijwel identieke militaire onderkomens.

Omschrijving

Onderkelderde, eenlaagse, in ca. 50 cm dik buitenmuurwerk, tot aan rollaag met plint uitgevoerde bakstenen MILITAIRE WONING op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met grauwe en enkele rode gegolfde opnieuw verbeterde holle (Hollandse) pannen belegd zadeldak tussen puntgevels en met in de daknok twee bakstenen schoorstenen. De noordelijke kopgevel / hoofdgevel heeft op maaiveldniveau lichtkokers voor de kelder en op de begane grond links twee rechthoekige vensteropeningen onder rollaag, voorzien van een betonnen kalf, met onder het kalf dubbele in vieren verdeelde naar binnen openende houten draairamen en met groen en wit lijstmotief beschilderde plaatijzeren luiken, en boven het kalf door roeden in achten verdeelde valramen; rechts hiervan een licht getoogde en van stoep voorziene toegangsopening onder hanenkam, waarin een door roeden in achten verdeelde glasdeur en een bovenlicht met een eenvoudig, geklonken ijzeren sierstuk. Op zolderverdiepingniveau drie licht getoogde vensters onder hanenkam, met dubbele in vieren verdeelde draairamen. De zuidelijke kopgevel symmetrisch en vergelijkbaar, echter met twee vensters op de begane grond en hiertussen ijzeren kokerladder naar zolderverdiepingniveau. In de westelijke en de oostelijke langsgevels drie respectievelijk twee rechthoekige vensteropeningen onder rollaag, voorzien van betonnen kalf, met onder het kalf dubbele in vieren verdeelde naar binnen openende houten draairamen en met groen en wit lijstmotief beschilderde plaatijzeren luiken, en boven het kalf een door roeden in achten verdeeld valraam. Mastgoten en wit geschilderde windveren. Het interieur is gewijzigd. Voor de bouwtijd karakteristieke trappen en balustrade, geschilderde lambrisering en plinttegelwerk. Betonnen vloeren en plafonds. Kelder ingericht met kantoor- en vergaderruimten; naar buiten versmallende dagkanten naar de lichtkokers; gemetselde put. Begane grond en zolderruimten met verlaagd plafond benut als kantoren.

Waardering

MILITAIRE WONING, van algemeen belang als goed herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette 'ad hoc structuur' en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw