Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529806
Complexnummer: 
529804 - Deelen/Koningsweg-Noord
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 december 2012
Kadaster deel/nr: 
62107/55
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
188433 - 449515

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 4 ligt tussen de Koningsweg en gebouw 5 met de daknok evenwijdig aan de toegangsweg, vrijstaand in een gazon tegen een achtergrond van hoog opgaand groen, aan de westzijde van de toegangslaan tot de kampen Koningsweg-Noord en Zeven Provinciën. Gebouw 4 is een als 'Regelbau' in 1943-1944 tot stand gekomen groepsonderkomen voor de Luftwaffe, dat op macroniveau onderdeel is van een grote militaire vliegveldstructuur uit de periode 1940-1945. Het is op mesoniveau onderdeel van een tweetal complexen van in rechthoekig-geometrisch patroon geplaatste gebouwen en maakt op microniveau deel uit van een aantal in lineair verband tegen een bosrand geplaatste militaire onderkomens. Het gebouw verkeert in verwaarloosde staat en het is vanwege dichtgetimmerde toegangs- en vensteropeningen niet toegankelijk en nauwelijks inwendig te inspecteren. Naar verluidt zijn de oorspronkelijke vensteropeningen na de Tweede Wereldoorlog gewijzigd en vergroot.

Omschrijving

Tweelaags, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk uitgevoerd, in voor de bouwtijd typerend vormgegeven bakstenen LEGERINGSGEBOUW op langgerekte rechthoekige plattegrond en gedekt door een met grauwe gegolfde verbeterde holle (Hollandse) pannen belegd zadeldak tussen puntgevels met ruim overstek op klossen, met in de beide dakschilden vijf tweeraams dakkapellen en rechts in het oostelijke dakschild een bakstenen schoorsteen. De negen venstertraveeën brede oostelijke langsgevel / hoofdgevel bevat centraal een tamelijk brede (dichtgetimmerde) toegangsopening met bakstenen stoep met twee treden, en verder een getoogd en door roeden verticaal in zevenen verdeeld bovenlicht en daarboven een staande, in tweeën gedeelde rechthoekige houten vensteropening, waarin ruitvormige gekleurde glas-in-loodramen. Zowel op de begane grond als op de verdieping links en rechts hiervan vier liggende rechthoekige, onder betonnen latei geplaatste en in zessen verdeelde houten vensteropeningen. De acht venstertraveeën brede westelijke langsgevel bevat op beide niveaus een achttal vergelijkbare vensteropeningen. De beide kopse gevels hebben op drie niveaus een kleinere gevelopening onder betonnen latei en aan de noordelijke gevel een ijzeren trap met plateaus voor toegang op de eerste en de zolderverdieping. Brede zinken mastgoten en wit geschilderd overstek. Het interieur bevat op begane grond en verdieping afzonderlijke ruimten en hier en daar getoogde doorgangen en het heeft op zolderverdiepingniveau één ongedeelde ruimte en een door spanten gedragen dak.

Waardering

Tweelaags LEGERINGSGEBOUW, van algemeen belang als herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit voor de bouwtijd kenmerkende bouwtrant, onderdelen en details, uit de relatieve zeldzaamheid van dergelijke tweelaagse gebouwen, uit de van een zo veel mogelijk van de bestaande camouflerende groen- en landschapsstructuur gebruik makende situering, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaRadarpad46816 TPArnhem

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouwLegeringsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ArnhemA1841
ArnhemA1842
ArnhemA1843
ArnhemA1844

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.onbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19431944globaalvervaardiging