Actualiteit gegevens: 22-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529808
Complexnummer: 
529804 - Deelen/Koningsweg-Noord
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 december 2012
Kadaster deel/nr: 
62107/55
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
188411 - 449675

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 6 ligt ten noorden van gebouw 5, met de daknok evenwijdig met de weg en vrijstaand aan een gazon, tegen de achtergrond van hoog opgaand groen, aan de westzijde van en ter hoogte van de knik oostwaarts in de toegangslaan tot de kampen Koningsweg-Noord en Zeven Provinciën. Gebouw 6 is een als 'Regelbau' in 1943-1944 tot stand gekomen groepsonderkomen voor de Luftwaffe, dat op macroniveau onderdeel is van een grote militaire vliegveldstructuur uit de periode 1940-1945. Het is op mesoniveau onderdeel van een tweetal complexen van in een rechthoekig-geometrisch patroon geplaatste gebouwen en maakt op microniveau deel uit van een aantal in lineair verband tegen een bosrand geplaatste militaire onderkomens. Naar verluidt zijn de oorspronkelijke vensteropeningen na Tweede Wereldoorlog gewijzigd en vergroot.

Omschrijving

Tweelaagse, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk uitgevoerde, in voor de bouwtijd typerend vormgegeven bakstenen LEGERINGSBARAK op langgerekte rechthoekige plattegrond en gedekt door een met rode gegolfde verbeterde holle (Hollandse) pannen belegd zadeldak tussen puntgevels met ruim overstek op klossen, met in de beide dakschilden vijf tweeraams dakkapellen en rechts in het oostelijke dakschild een bakstenen schoorsteen. De negen venstertraveeën brede oostelijke langsgevel / hoofdgevel bevat centraal een tamelijk brede, iets terugliggende toegangsopening onder betonnen latei, waarin later ingebrachte deels glazen dubbele deuren, met een lage bakstenen stoep en een later dichtgemetselde getoogde boog. Hierboven een staande, in tweeën gedeelde, rechthoekige houten vensteropening, waarin ruitvormige gekleurde glas-in-loodramen. Zowel op de begane grond als op de verdieping links en rechts hiervan vier liggende rechthoekige, onder betonnen latei geplaatste, in zessen verdeelde houten vensteropeningen. De acht venstertraveeën brede westelijke langsgevel bevat op beide niveaus een achttal vergelijkbare vensteropeningen. De beide kopse gevels hebben op drie niveaus ten dele later gewijzigde gevelopeningen onder betonnen latei en later aangebrachte ijzeren spiltrappen. Brede zinken mastgoten en wit geschilderd overstek. Het interieur is belangrijk gemoderniseerd.

Waardering

Tweelaagse LEGERINGSBARAK, van algemeen belang als herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit voor de bouwtijd kenmerkende bouwtrant, onderdelen en details, uit de relatieve zeldzaamheid van dergelijke tweelaagse gebouwen, uit de van een zo veel als mogelijk van de bestaande camouflerende groen- en landschapsstructuur gebruik makende situering, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaRadarpad366816 TPArnhem
NeeRadarpad126816 TPArnhem
NeeRadarpad306816 TPArnhem
NeeRadarpad346816 TPArnhem
NeeRadarpad326816 TPArnhem

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouwLegeringsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ArnhemA1850
ArnhemA1851
ArnhemA1852
ArnhemA1853
ArnhemA1813

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19431944globaalvervaardiging