529804 - Deelen/Koningsweg-Noord
Radarpad 38, 6816 TP te Arnhem

Inleiding

Tussen de gebouwen 5 en 6 gelegen, ongenummerd gebouwtje (F) met de daknok ongeveer oost-west gericht, vrijstaand aan een gazon, tegen de achtergrond van hoog opgaand groen, aan de westzijde van de toegangslaan tot de kampen Koningsweg-Noord en Zeven Provinciën. Het gebouwtje is vermoedelijk in 1943-1944 als 'Sonderbau' tot stand gekomen, mogelijk als noodvoorziening, en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de periode 1940-1945. Het is op mesoniveau onderdeel van een tweetal complexen van in rechthoekig-geometrisch patroon geplaatste gebouwen en het maakt op microniveau deel uit van een aantal in lineair verband tegen een bosrand geplaatste militaire onderkomens.

Omschrijving

Klein eenlaags houten MORTUARIUM met bakstenen plint, op een in hoofdzaak rechthoekige plattegrond, maar met driezijdig gesloten westgevel, het geheel onder een flauw hellend en onderin uitzwenkend, omlopend dak met overstek, voorzien van een vierkant torentje met tentdak en Latijns kruis in top, een vaasvormig pinakeltje in de nok en belegd met gebakken segmentboogvormig eindigende daktegels. Het gebouwtje is geconstrueerd op een gemetselde plint, waarop rondom verticaal geplaatste, donker gekleurde houten stammetjes tot dakvoetniveau. Centraal in de oostelijke langsgevel / hoofdgevel een segmentboogvormige toegangsopening onder visgraatgewijze geplaatste stammetjes - de licht gekleurde deur voorzien van een groot Latijns kruismotief in hout. De noord- en de zuidgevel elk voorzien van twee vierkante vensteropeningen met in vieren verdeelde houten ramen en in de beide afgeschuinde sluitingszijden een kleiner op de punt staand vierkant venster; de westgevel is blind. Het interieur wordt gevormd door een ongedeelde ruimte met wit gepleisterde wanden, waarin houten stijlen die overgaan in spanten. Stenen vloer met aan de westzijde een in baksteen en tegelwerk uitgevoerde getrapte verhoging. De getoogde deur is aan de binnenzijde beplaat.

Waardering

MORTUARIUM, van algemeen belang als zeldzaam en relatief gaaf onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de wellicht door haast en materiaalgebrek ingegeven onderdelen en details, uit de desondanks tot in detaillering doorgevoerde camouflage, en uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen