Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529809
Complexnummer: 
529804 - Deelen/Koningsweg-Noord
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 december 2012
Kadaster deel/nr: 
62107/55
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
188408 - 449643

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Tussen de gebouwen 5 en 6 gelegen, ongenummerd gebouwtje (F) met de daknok ongeveer oost-west gericht, vrijstaand aan een gazon, tegen de achtergrond van hoog opgaand groen, aan de westzijde van de toegangslaan tot de kampen Koningsweg-Noord en Zeven Provinciën. Het gebouwtje is vermoedelijk in 1943-1944 als 'Sonderbau' tot stand gekomen, mogelijk als noodvoorziening, en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de periode 1940-1945. Het is op mesoniveau onderdeel van een tweetal complexen van in rechthoekig-geometrisch patroon geplaatste gebouwen en het maakt op microniveau deel uit van een aantal in lineair verband tegen een bosrand geplaatste militaire onderkomens.

Omschrijving

Klein eenlaags houten MORTUARIUM met bakstenen plint, op een in hoofdzaak rechthoekige plattegrond, maar met driezijdig gesloten westgevel, het geheel onder een flauw hellend en onderin uitzwenkend, omlopend dak met overstek, voorzien van een vierkant torentje met tentdak en Latijns kruis in top, een vaasvormig pinakeltje in de nok en belegd met gebakken segmentboogvormig eindigende daktegels. Het gebouwtje is geconstrueerd op een gemetselde plint, waarop rondom verticaal geplaatste, donker gekleurde houten stammetjes tot dakvoetniveau. Centraal in de oostelijke langsgevel / hoofdgevel een segmentboogvormige toegangsopening onder visgraatgewijze geplaatste stammetjes - de licht gekleurde deur voorzien van een groot Latijns kruismotief in hout. De noord- en de zuidgevel elk voorzien van twee vierkante vensteropeningen met in vieren verdeelde houten ramen en in de beide afgeschuinde sluitingszijden een kleiner op de punt staand vierkant venster; de westgevel is blind. Het interieur wordt gevormd door een ongedeelde ruimte met wit gepleisterde wanden, waarin houten stijlen die overgaan in spanten. Stenen vloer met aan de westzijde een in baksteen en tegelwerk uitgevoerde getrapte verhoging. De getoogde deur is aan de binnenzijde beplaat.

Waardering

MORTUARIUM, van algemeen belang als zeldzaam en relatief gaaf onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de wellicht door haast en materiaalgebrek ingegeven onderdelen en details, uit de desondanks tot in detaillering doorgevoerde camouflage, en uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaRadarpad386816 TPArnhem

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ArnhemA1834

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19431944globaalvervaardiging