Vorden D 618
Vorden D 643
Bij Ruurloseweg 115, 7251 LD te Vorden

Omschrijving onderdeel 11: TUINSIERADEN.

TUINSIERADEN, te weten:

a. zandstenen zonnewijzer, XVIII; gesitueerd in de rozentuin ten westen van het huis, op dito sokkel in L.XIV-stijl;

b. een loden tuinvaas, XVIII, gesitueerd midden in het ronde grasperk op het voorplein;

c. een stel stenen palen aan de Ruurloseweg aan het begin van de oprijlaan, als markering van de ingang.

Omschrijving

ZONNEWIJZER (11a) op hoge vierkante sokkel met kwartronde hoeken, aan onderzijde voluutvormig uitkragend. Op een der schachtzijden het wapen van Dorth plus initialen RvD. Zonnewijzer vaasvormig, rijk gedecoreerde florale motieven; aan vier zijden een verticale ovale wijzerplaat.

Zware urnvormige, loden TUINVAAS (11b) in L.XVI-stijl, geplaatst op een laag zandstenen voetstuk, gedecoreerd met vruchten. Vaas met groteskevormige oren eindigend in vrouwenkopjes. Kelk met voorstellingen van zee- en riviergoden.

Stel forse lage hardstenen PALEN (11c), XIX, met vierkante doorsnede en een plat pyramidale beëindiging; de naam Medler in witte verf.

Waardering

De TUINSIERADEN (11a,b,c), onderdelen van de historische buitenplaats het Medler, zijn van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom en het materiaalgebruik;

- vanwege de hoge kunsthistorische en cultuurhistorische waarde;