Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
529820
Complexnummer
515227 - Middachten
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82915/168
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Dieren T 856
Oversteeg 55, 6994 AS te De Steeg

Omschrijving

Onderdeel 37

DIENSTWONING op T-vormige plattegrond, gedekt door wolfdaken met klein overstek, voorzien van gesmoorde pannen. De voordeur is geplaatst in de naar de straat toegewende kopgevel en bezit een bovenlicht met roedeverdeling. Op de begane grond bevinden zich rondom schuiframen met 15-ruits roedeverdeling. De vensters zijn voorzien van luiken, geschilderd in de kleuren van Middachten. In de drie kopgevels bevindt zich een stel smalle schuiframen met zes ruits roedeverdeling. De muuropeningen zijn voorzien van lateien met segmentbogen waarvan de velden met metselwerk zijn gevuld. Onder de dakrand is een siermetsellijst aangebracht van tweekleurige baksteen.

Waardering

DIENSTWONING behorend tot de historische buitenplaats Middachten van algemeen cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang

- wegens de vrij gaaf bewaarde hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik.

- wegens de beeldbepalende situering aan de zuidoostelijke dorpsrand van De Steeg waar zich meerdere tot het bezit van Middachten behorende bouwwerken bevinden.

- als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het landgoed Middachten waarmee het huis in historisch perspectief alsmede functioneel gezien onlosmakelijk verbonden is. Het huis is exemplarisch voor het herstel en de verfraaiing van het landgoed in de vroege twintigste eeuw.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515227. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) dienstwoning

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing