Sint Odilienberg C 4531
Sint Odilienberg C 3833
Sint Odilienberg C 4461
Sint Odilienberg C 4530
Bij Hoosden 1, 6077 NT te Sint Odiliënberg

Onderdeel 2: Historische tuin- en parkaanleg

Om het huis Hoosden bevindt zich een aanleg uit het eind van de 17de eeuw waarvan de vorm deels bepaald is door de natuurlijke gesteldheid van het terrein. Aan de westkant ligt een broekbos met wandelpaden op de hoge steilranden en vennen in de lage gedeelten. Rond het bos loopt een wandeling die uitkomt op de laan naar de 'berg' waar de kerk staat en die al op 18de-eeuwse kaarten en de Tranchotkaart uit 1806 staat aangegeven. Aan de oost- en zuidkant van het huis ligt een door water en steilranden met paden om- en ontsloten terrein dat in die vorm uit het eind van de 17de eeuw stamt. Over de hele lengte van de woonvleugel aan de oostkant loopt een terras met keermuur dat via een trap de overgang vormt naar de lager gelegen tuinen daarachter. Het in drieën verdeelde terrein is rondom van een afscheiding voorzien in de vorm van waterlopen en een pad en aan de westkant door een gemetselde tuinmuur met hek aan de zijde van het huis en met aan het andere eind de restanten van een stenen gebouwtje. De uit de 18de eeuw bekende indeling met gazon, siertuin en bosje, is op de siertuin na, nog steeds aanwezig. Ten zuiden van dit terrein en daarvan gescheiden door een steilrand ligt tussen de oprijlaan en de Hagelkruisweg een verhoogd veld met een fruitboomgaard en aangrenzend een stuk bouwland. Het zicht vanuit het huis op de kerk is thans dichtgegroeid. Na 1934 werd door de eigenaar, die op Hoosden ging wonen, een einde gemaakt aan de 'vrye wandeling van het publiek' op zijn terrein. Het hele terrein werd voortaan door hem als eigen wandelpark benut.

Waardering TUIN- EN PARKAANLEG behorend tot de historische buitenplaats Hoosden van algemeen cultuurhistorisch belang

- wegens de ouderdom;

- wegens de vrijwel ongewijzigde structuur sedert de 18de en waarschijnlijk de late 17de eeuw;

- wegens de combinatie van nuts- (agrarisch) en sier- (tuin) gronden;

- wegens het gebruikmaken van de bodemgesteldheid ter plaatse waardoor er een zeer gevarieerd tuin- en parklandschap is ontstaan;

- wegens de relatie met het huis Hoosden;