Valkenberg

Rheden
Rheden

Omschrijving onderdeel 1:

HUIS, XIXb; witgepleisterd blokvormig neoclassicistisch gebouw van twee verdiepingen onder omgaand schilddak met leien en vier hoekschoorstenen; in verschillende fasen aan west-, noord- en oostzijde ingrijpend uitgebreid; alleen de voorzijde van het huis (zijde van de voorwei = zuid) heeft zijn oorspronkelijke karakter behouden; deze gevel heeft vijf traveeën, waarvan de middelste drie in de middenrisaliet; deze middenrisaliet heeft een balkon op vier Dorische zuilen; smeedijzeren balkonhek met overlappende halfcirkels als motief; in de risaliet drie tuindeuren met boogvormige afsluiting; tussen de deuren pilasters, die corresponderen met de vier zuilen; voor de zuilen een bordestrap van 6 treden; op de verdieping 6-lichts-ramen; in dakschild drie dakkapellen met fronton. Het in neoklassieke stijl gebouwde huis dateert van omstreeks 1834 (volgens andere bronnen 1825)

HUIS van algemeen belang

- wegens de ouderdom