Bij Arnhemsestraatweg 12, 6991 AM te Rheden

Omschrijving onderdeel 2:

PARKAANLEG, XIXb, wellicht gedeeltelijk op oudere grondslag; het hoofdmoment van de eenvoudige landschappelijke aanleg zijn de door bos omzoomde weilanden vóór en achter het huis; globaal gezien heeft de voorwei de vorm van een driehoek, waarvan de basis, het laagste punt, gevormd wordt door de Arnhemsestraatweg; bovenaan, in de punt, ligt het witte huis; de wei wordt aan de twee andere zijden begrensd door golvende randen van oud loofhout; de westelijke rand is in feite de oprijlaan, die bij de dienstwoning aan de straatweg begint en onregelmatig beplant is met diverse soorten loofhout, waarvan de oude tamme kastanjes het meest in het oog springend zijn; de laan is geasfalteerd; ten westen van de oprijlaan ligt een strook bos, en daarnaast het relatief grote terrein van de voormalige boomgaard en moestuin; dit terrein wordt aan de west- en de noordzijde begrensd door een tuinmuur (zie onder 4). Ten westen van de tuinmuur ligt een wei, die als buffer in het complex opgenomen is. Direct achter het huis (noordzijde) ligt een geheel door bos omgeven weiland, dat enigszins geaccidenteerd is; de rest van het park (naast de weilanden en de moestuin) bestaat uit opgaand bos, waarin nog een patroon van slingerpaden te herkennen is; ten westen van het huis, in het bos, liggen de restanten van een neo-geometrische, gedeeltelijk verdiepte rozentuin, XXa: o.a.: een natuurstenen taludtrapje met vier treden en bakstenen wangen; verder uitgegroeide taxus- en buxusvormen; direct ten oosten van het huis staat een kort stuk laan met oude linden.

PARKAANLEG van algemeen belang

- wegens de ouderdom

- wegens de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden

- wegens met name de -voor Nederlandse begrippen - zeer steil-glooiende voorweide, die op markante wijze het huis "etaleert"

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschappelijke tuin

Landschapsstijl