Arnhemsestraatweg 16, 6991 AM te Rheden

Omschrijving onderdeel 3:

PORTIERSWONING uit het midden van de 19de eeuw. Aan het begin van de oprijlaan gelegen, gebouwtje op T-vormige plattegrond onder twee haaks op elkaar staande met pannen gedekte zadeldaken. Het dwars geplaatste voorhuis is wit gepleisterd en van schijnvoegen voorzien. De geveltoppen van het dakoverstek zijn voorzien van een sierspant met makelaar en beschieting. Het achterhuis is opgetrokken van baksteen en heeft gesausde muren. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met in het midden een terugspringende voordeur met schuin afdakje met grijze pannen. Hierboven een paneel met in reliëf 'Valkenberg'. Daar weer boven een als Vlaamse gevel doorlopende dakkapel met overstekend wolfdakje en een gekoppeld meerruitsvenster. Links en rechts van de ingang eveneens een samengesteld meerruitsvenster. De linkerzijgevel is symmetrisch van indeling. Begane grond met dubbele openslaande tuindeuren. Op de verdieping een stolpraam met een halfrond bovenlicht. De rechterzijgevel is symmetrisch van indeling. Begane grond met een driedelig venster op risalerende borstwering. Op de verdieping een driedelig vensters met halfronde bovenlichten.

PORTIERSWONING van algemeen belang

- wegens de ouderdom