Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
529846
Complexnummer
526327 - Oud Amelisweerd
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82701/24
Kadastrale aanduiding
Bunnik D 139
Bunnik D 138
Bunnik D 140
Bij Koningslaan 7 A, 3981 HD te Bunnik

Omschrijving

Inleiding

Op de zuidelijke oever van de Kromme Rijn ten zuidwesten van Oud-Amelisweerd een markant gelegen boerderij-ensemble "De Knapschinkel" bestaande uit een (voormalige) dwarshuisboerderij (woongedeelte en bedrijfsgedeelte) en veestal. De dwarshuisboerderij werd omstreeks 1678 herbouwd op de plaats van een oudere boerderij die in 1672 door de Fransen was verwoest.

N.B. Het via een tussenlid met de veestal verbonden nieuwe woonhuis (1963) en twee geheel vrijstaande opstallen op het erf (schuur/garage) vallen buiten de werking van de Monumentenwet 1988. Het erf is voorzien van een manege, paddock en kuilplaat die geen monumentwaarden vertegenwoordigen.

Omschrijving

Ten zuiden van het bedrijfsgedeelte een bakstenen VEESTAL op rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag en een zolder onder een zadeldak gedekt met gesmoorde kruispannen. In de zijgevels diverse stalramen en -deuren. In de beide eindgevels centraal een getoogde, dubbele inrijdeur geflankeerd door stalvensters en -deuren; ter hoogte van de zolder centraal een hooiluik, geflankeerd door stalvensters; in de top eveneens een stalvenster. De veestal dateert uit 1885.

Waardering

De VEESTAL, deeluitmakend van een ensemble van dwarshuisboerderij met veestal, behorende tot de buitenplaats Oud Amelisweerd is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de traditioneel-ambachtelijke vormgeving;

- vanwege de ornamentele waarde;

- vanwege de historische functioneel-ruimtelijke relatie met het hoofdgebouw;

- vanwege de fraaie ligging op de zuidelijke oever van de Kromme Rijn, tegen een achtergrond van hoog opgaand geboomte temidden van weilanden met boomgroepen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526327. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1885
1885
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing