Ginneken H 1770
Bouvignelaan 7, 4836 AA te Breda

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (Bouvigne). Het omgrachte, op rechthoekige grondslag opgetrokken huis is in verschillende fasen tot stand gekomen; het westelijke deel met de toren vertegenwoordigt de oudste, vermoedelijk 15de-eeuwse, fase van het huis; in de 16de eeuw (XVIb) is het huis met een oostgevel uitgebreid en vervolgens omstreeks 1615 tot de huidige blokvormige vorm gebouwd. In 1802 zijn de kruisvensters door schuifvensters vervangen, waarbij de oude ontlastingsbogen boven de vensters zijn gehandhaafd. Het huis heeft twee restauraties ondergaan: in 1931-1932 onder leiding van ir. A.J. van der Steur en in 1975-1977 onder leiding van ir. J. de Wilde. Het bakstenen huis met speklagen van witte ledesteen bestaat uit een kelder, twee bouwlagen en een zolder onder twee, door een dakschild verbonden, met leien gedekte zadeldaken. Op de noordwesthoek staat een zeskantige toren opgebouwd uit een kelder en vier bouwlagen onder een zeskantige met zinken leien beklede spits waarop een peervormige bekroning met windvaan. In de toren bevinden zich kloosterkozijnen met op de bel-etage sinds 1911 tien (oorspronkelijk achttien) gebrandschilderde vensters met voorstellingen van Amor en Psyche afkomstig van het atelier Schouten uit Delft. De noordgevel en een deel van de oostgevel hebben een ander formaat baksteen en deels geen speklagen. Alle gevels kennen een regelmatige geleding met meerruitsvensters. De vijf traveeën brede voorgevel heeft een rechthoekig uitspringende portaaltravee met daarin een dubbele getoogde toegangsdeur gevat in een zandstenen gebeeldhouwde poortomlijsting met leeuwenkoppen. De opengesperde muilen van de leeuwen werden gebruikt voor de kettingen van de oude ophaalbrug. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de plattegrond met centrale hal en trappenhuis met de vertrekken rondom; het stucplafond in Lodewijk XVI-stijl in een benedenvertrek.

Waardering

HOOFDGEBOUW (Bouvigne), behorende tot het historische buitenplaatscomplex Bouvigne is van algemeen cultuurhistorisch en architectonisch belang:

- vanwege de ouderdom;

- als voorbeeld van een in oorsprong 15de-eeuws kasteel dat in ca.1615 zijn huidige vorm heeft verkregen;

- vanwege de architectuur- en bouwhistorische waarde van in- en exterieur;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen de aanleg;