529876 - Patrimonium's Hof
Charlois G 1427
Patrimonium's Hof 41, 3073 VT te Rotterdam
Patrimonium's Hof 42, 3073 VT te Rotterdam
Patrimonium's Hof 43, 3073 VT te Rotterdam
Patrimonium's Hof 44, 3073 VT te Rotterdam

Inleiding

Binnenste ring van een bijna gesloten vierkant WOONBLOK van twee bouwlagen met een kapverdieping bevattende 44 boven/benedenwoningen, deel uitmakend van het complex "Patrimonium's Hof" en direct rond een binnenhof gesitueerd.

Omschrijving

De zuidoostzijde van het woonblok bevat drie puntgevels. Op de begane grond bevinden zich onder ieder van deze puntgevels drie gekoppelde deuren, met aan weerszijden twee rechthoekige vensters. Op de verdieping drie smalle hoge vensters, met aan weerszijden twee rechthoekige vensters. De puntgevels zijn voorzien van een klein rechthoekig venster en de kap bevat zes dakkapellen, steeds boven de twee vensters. De zuidwestgevel bestaat uit twee gespiegelde delen, gescheiden door een doorgang. ledere helft bevat een puntgevel in het midden, met op de begane grond drie gekoppelde deuren en aan weerszijden twee rechthoekige vensters. De verdieping bevat drie smalle en hoge vensters. De puntgevel bevat één klein rechthoekig venster en een dakkapel in de kap. De hoeken aan weerszijden van de doorgang zijn op de begane grond rondgemetseld. Hierboven kraagt het metselwerk trapsgewijs uit tot een rechte hoek ter hoogte van de verdieping. De noordwestgevel bevat in het midden een halfronde poort met gemetselde pijlers voorzien van natuurstenen basementen en bekroond met natuurstenen aanzetstenen voor de gemetselde rondboog. Boven de poort is een tegeltableau aangebracht voorzien van bakstenen omlijsting, met de tekst: "Op woensdag 16 juni 1915 werd de eerste steen gelegd van Patiomonium's Hof door de heer W.C. Uittenbroek 1e voorzitter van Bouwver. Patrimonium A.K. Kruithof architect. Gerenoveerd 1992". Aan weerszijden van de poort bevinden zich respectievelijk: een laag en breed venster, een deur, twee rechthoekige vensters, drie gekoppelde deuren en tenslotte twee rechthoekige vensters. De verdieping bevat boven de gekoppelde deuren drie smalle, rechthoekige vensters en deuren een puntgevel een klein rechthoekig venster en verder zes dakkapellen met elk drie vensters. De noordoostgevel bevat een risalerend middendeel met één brede puntgevel. Op de begane grond van dit middendeel links twee rechthoekige vensters, rechts hiervan een smal, hoog venster en geheel rechts twee gekoppelde deuren voorzien van een luifel. De verdieping heeft dezelfde indeling maar met geheel rechts een rechthoekig venster in plaats van de deuren. De puntgevel bevat drie smalle en hoge vensters. De gevels aan weerszijden van het middendeel zijn identiek en bevatten in het midden een (kleinere) puntgevel. Op de begane grond in het midden drie gekoppelde deuren, geflankeerd door twee rechthoekige vensters. De verdieping heeft in het midden drie smalle vensters en aan weerszijden twee bredere rechthoekige vensters en in de puntgevel een klein rechthoekig venster. Aan weerszijden van de puntgevels dakkapellen, voorzien van drie vensters. De afgeschuinde hoeken van het woonblok zijn alle vier hetzelfde opgebouwd en bevatten een puntgevel met op de begane grond twee maal twee gekoppelde deuren voorzien van een doorlopende luifel met gedecoreerde smeedijzeren ophanging en een smal en hoog venster aan weerszijden. De verdieping bevat een loggia met open, gemetselde borstwering en twee gemetselde rondbogen. De puntgevel bevat twee kleine rechthoekige vensters. De achtergevels van het woonblok zijn zeer sober met rechthoekige vensters en deuren en hier en daar balkons met gemetselde open borstweringen. De achtertuinen aan weerszijden van de doorgang worden begrensd door een gemetselde muur, voorzien van een gemetselde tandlijst en spaarvelden, die doorloopt tot aan de woningen van het woonblok dat aan de straatzijde gesitueerd is. Voor het overige gelden de kenmerken als omschreven in de complexomschrijving van "Patrimonium's Hof".

Waardering

Als binnenring aangelegd woonblok uit 1915 in rationalistische trant, als beeldbepalend en historisch-functioneel onderdeel van de "Patrimonium's Hof" van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische, typologische en ensemblewaarde.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Eengezinswoning

Rationalisme