Charlois E 5479
Charloisse Hoofd 25, 3087 CA te Rotterdam

Complexonderdeel 2

Inleiding

Zuidelijk TOEGANGSGEBOUW tot de fietsers- en voetgangerstunnel, deel uitmakend van het complex Maastunnel. Deze pendant van het toegangsgebouw op de rechter Maasoever heeft twee toegangsportalen: een aan de zuid- en een aan de oostzijde.

N.B. In het interieur is de oorspronkelijke verlichting vervangen door lichtbakken met TL-licht. De glazen vitrines in de wanden van de roltrappenschacht zijn verdwenen.

Omschrijving

Het één bouwlaag en een kelder tellende TOEGANGSGEBOUW is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in een constructie van gewapend beton, gefundeerd op speciale houten palen van Oregon-pine. Het gebouw heeft een laag schilddak, waarvan de uiteinden op een pagode-achtige manier omhoog krullen. Tussen de daklijst en de muur bevindt zich een strook met koperen luchtroosters. Het dak, een constructie van houten spanten, is bedekt met groen geoxideerde koperen platen. De muren zijn aan de buitenzijde bekleed met oranjebruine grestegels boven een plint van donkerbruine grestegels. De deuren en de vensters zijn gevat in stalen profielen en hebben een kleine roedeverdeling. Aan de oost- en zuidzijde bevinden zich het toegangsportalen, bestaande uit vier hoge stalen dubbele deuren met rechthoekige vensters met tussenliggende kolommen, eveneens bekleed met grestegels. In de luifel boven de ingangen bevinden zich boven de deuren lampen. In de noordgevel bieden vier hoge rechthoekige vensters uitzicht op de rivier. Aan weerszijden van het zuidelijke portaal bevinden zich uitbouwen. In het linker, gesloten, volume dat halfrond is afgesloten, bevindt zich een dienstruimte. In het op de zuidoosthoek uitgebouwde volume bevond zich oorspronkelijk een kiosk. De afgeronde gevel heeft een strookvenster bestaande uit drie brede vensters in het midden en een smal venster aan weerszijden van de strook, van elkaar gescheiden door kolommen. Aan de westgevel een rechthoekige lagere uitbouw, waarin zich het gewelf boven de roltrappen bevindt. Het interieur van de hal, bekleed met eenvoudige rechthoekige crèmekleurige tegels, geeft toegang tot de ondergrondse roltrappenschacht. Deze bestaat uit een koker van gewapend beton waarin vier roltrappen (twee voor stijgend en twee voor dalend verkeer). De roltrappen, aangedreven door een systeem van wormwiel- en tandwieloverbrenging door elektromotoren, zijn geleverd door de Berlijnse firma Carl Flohr A.G., in samenwerking met Stork en Hysch N.V. uit Haarlem. De ruim een meter brede treden van de roltrappen voor fietsers en voetgangers zijn van hout evenals de borstweringen van de leuningen. In het gewelf van de roltrapschacht is een mozaïektableau aangebracht van de Rotterdamse beeldend kunstenaar J. Gidding.

Waardering

Zuidelijk TOEGANGSGEBOUW als historisch-functioneel onderdeel van het Maastunnelcomplex, samen met het ventilatiegebouw een beeldbepalend element aan de zuidelijke Maasoever met pendant aan de noordelijke oeverzijde, van algemeen belang vanwege grote cultuur- en architectuurhistorische waarde, alsook vanwege stedenbouwkundige en bouwtechnische innovatieve waarde. Binnen het oeuvre van architect Van der Steur neemt het Maastunnelgebouw een belangrijke positie in.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Bedieningsgebouw toegangsgebouw zuid

Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Transport Kopstation