529893 - Ewijckshoeve
Zeist A 414
Soestdijkerweg 12, 3734 MH te Den Dolder

Omschrijving onderdeel 1:

HOOFDGEBOUW (Ewijckshoeve).

Witgepleisterd huis gebouwd in neoclassicistische stijl tussen 1827-1831 (zie gevelsteen) en na 1920 uitgebreid met twee korte zijvleugels. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand met grijze plint bestaat uit een begane grond en bel-étage onder een met gesmoorde Tuiles du Nord pannen gedekt, afgeplat mansardedak met witgepleisterde hoekschoorstenen. Tussen de begane grond en bel-etage loopt een ongeprofileerde kordonlijst. De frontgevel is naar de Soestdijkerweg gekeerd, terwijl de entree in de gevel aan de oprijlaan is gesitueerd. De vensters op de bel-etage worden afgesloten door een overstekende lijst op consoles. De symmetrisch ingedeelde vijfassige voorgevel heeft een middenrisaliet van drie vensterassen met op de bel-etage een loggia van Ionische zuilen en hoekpilasters die een kroonlijst dragen; invulling van de assen met drie meerruitsdeuren; het plafond van de loggia is versierd met grote rozetten. Aan weerszijden van de loggia bevindt zich een omlijst achtruitsvenster met een kroonlijst en consoles. Het souterrain is ingedeeld met vierruitsvensters en een niet oorspronkelijke tuindeur in het midden. De vijfassige achtergevel is uitgebreid met korte zijvleugels van twee bouwlagen onder een plat dak. De middenrisaliet van één vensteras heeft op de begane grond de toegangsdeur met bovenlicht onder een rechthoekige luifel gedragen door twee zuilen (de luifel is na 1930 toegevoegd), daarboven een venster en een dakkapel. Aan weerszijden van de risaliet bevinden zich meerruitsvenstes, die op de verdieping voorzien zijn van persiennes. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de salon op de bel-étage met stucplafonds en portretmedaillons in de hoeken; gaaf bewaarde badkamer in art deco stijl; de uit Amsterdam afkomstige eikenhouten betimmering in de herenkamer met een schouw uit 1646 bestaande uit een betegelde haardplaats geflankeerd door twee zandstenen figuren (man en vrouw) die een houten boezem met gebeeldhouwde leeuwenkoppen dragen.

Waardering

HOOFDGEBOUW (Ewijckshoeve), behorend tot de historische buitenplaats Ewijckshoeve van algemeen cultuurhistorisch en architectonisch belang:

- vanwege de architectonische vormgeving in neoclassicistische stijl;

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Soestdijkerweg;