529928 - De Bol op Redichem
Culemborg O 353
Beusichemsedijk 15, 4101 NV te Culemborg

Omschrijving

HOOFDGEBOUW. Uit rode baksteen opgetrokken gebouw uit 1888 op rechthoekige plattegrond van een bouwlaag onder een fors overstekend, afgeknot schilddak met balustrade. De dakvlakken zijn, met uitzondering van de overstekken, met Oegstgeester dakpannen (beverstaarten) belegd. De overstekken met gemoorde oud Hollandse pannen. Rondom een hoge aangesmeerde plint. Op een dak een opengewerkte balustrade tussen neogotische balusters. In de zijgevels fenetres à terre. De voor- en achtergevel zijn symmetrisch ingedeeld en tellen vijf traveeën, de zijgevels drie. Alle vensters hebben een raamverdeling van smeedijzeren ovalen, gevat in diagonalen. Boven de vensters en deuren licht getoogde hanekamstrekken. Alle vensters met luiken. In ieder dakvlak een rondgebogen dakkapel met gefiguurzaagde zijstukken en bekroning. Ook hier smeedijzeren vulling van de ramen. Interieur. Het voorste deel van de hoofdverdieping was aanvankelijk onverdeeld teneinde de balspelen te kunnen beoefenen. Slanke rechte staanders ondersteunen de balklaag. Thans heeft het huis een middengang, een zaal ter rechter zijde en kleine vertrekken ter linkerzijde. In het achterste deel ligt rechts een onderkelderde kamer, voorheen de keuken en links de eetkamer met hoge gestucte kachelnis. De kelder onder de opkamer was oorspronkelijk afgedekt met een vlakke balken zoldering. Omstreeks 1900 is die gewijzigd in een troggewelf op ijzeren balken. De plavuizen vloer werd door een bakstenen vervangen. Naar buiten toe kreeg de kelder een uitgang met dubbele deuren. Op de (oorspronkelijk eveneens onverdeelde) zolder lopen de slanke staanders door tot in de kap. De dakkapellen steken met een houten tongewelf met ribben in de kapconstructie.

Waardering

HOOFDGEBOUW, behorend tot de historische buitenplaats De Bol op Redichem, van bijzondere cultuurhistorische waarde

- als uniek voorbeeld van een 19de-eeuws speelhuis voor paters Jezuïeten.

- wegens de door Chinese tempels geïnspireerde architectuur