Leidseweg 559, 2331 AR te Leiden

Omschrijving onderdeel 5 KOETSIERSWONING.

Aan de noordgrens van het park ligt een koetsierswoning die omstreeks of direct na 1900 is gebouwd. Het bijbehorende koetshuis is verdwenen. Het gebouw op rechthoekige plattegrond bestaat uit twee bouwlagen met zolderverdieping onder zadeldak. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen, gemetseld in kruisverband. Smeedijzeren muurankers in de lange gevels. Het overstekende zadeldak is belegd met gesmoorde Hollandse pannen en bevat doorlopende dakschoren en gordingen, geprofileerde windveren, twee gemetselde schoorstenen. De voorgevel of zuidwestgevel eindigt met een punt en is asymmetrisch ingedeeld. Op de begane grond een paneeldeur met bovenlicht onder een segmentboog, een roedevenster onder segmentboog, twee luiken, dubbel openslaande deuren en twee trapeziumvormige venstertjes. Op de verdieping een houten balkon met openslaande deuren in het midden, geflankeerd door roedevensters onder segmentboog. De rechterzijgevel (noordwest) is asymmetrisch van indeling. Op de begane grond een deur met bovenlicht onder segmentboog en een roedevenster onder segmentboog. Op de verdieping een luik met roedebovenlicht, een venster met stolpraam en bovenlicht en twee kleine vensters. Een steunbeer en een aangebouwd voormalig stookhok onder zadeldak bevinden zich aan de uiterste rechtse kant van de rechterzijgevel. De linkerzijgevel (zuidoost) is asymmetrisch van indeling. Op de begane grond een (niet oorspronkelijk) tweeruitsvenster en twee gietijzeren roedevensters onder segmentboog. Op de verdieping een tweedelig roedevenster en een enkelvoudig venster. Van de achtergevel (noordoost) is het benedendeel gepleisterd. Hier een uitgemetseld rookkanaal.

Waardering De voormalige KOETSIERSWONING is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- vanwege het type