Heemstede C 5936
Bij Herenweg 5, 2105 MB te Heemstede

Omschrijving

Ten noordwesten van het huis staat de uit het begin van de 19de eeuw daterende ORANJERIE, mogelijk ontworpen door Zocher in aansluiting op de nieuwe landschappelijke aanleg uit die tijd. Deze oranjerie verving twee oudere oranjerieën en is gebouwd op de plaats van de voormalige moestuin. Het in neo-classistische stijl opgetrokken gebouw is vijf traveeën breed. De grote roedeverdeelde vensters zijn geplaatst tussen gecanneluurde pilasters in Dorische stijl. Daarboven bevindt zich een fries met palmetmotieven. Ter accentuering zijn nog vier rechthoekige dakopbouwen aangebracht. Er voor ligt een stoep met een trap naar de ingang in de middenpartij. De oranjerie is meerdere malen verbouwd en heeft nu een andere functie.

De ORANJERIE is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- vanwege de architectonische vormgeving ontworpen door J.D. Zocher;