Zeist L 150
Bij Zinzendorflaan 1, 3703 CE te Zeist

Omschrijving onderdeel 5 :

THEEKOEPEL toegeschreven aan Jacob Roman, behorende bij de formele aanleg uit 1677-1682, oorspronkelijk met een tegenhanger aan de noordzijde. De koepel is gesitueerd op de zuidhoek van de tuin achter het hoofdhuis aan de later door Zocher vergraven slotgracht. Het vierzijdige volume onder een gestaffeld koepeldak is belegd met Rensleien en bekroond door een Franse lelie. De gevels zijn in baksteen opgetrokken, met in twee gevelzijden twintigruits schuifvensters, in de zuidzijde aan het water een balkon met dubbele deur met veelruits ramen, en in de noordzijde een entree. De gevelopeningen zijn afgewerkt met strekken. De koepel is op de hoeken gemarkeerd door gemetselde hoekpilasters, ter plaatse waarvan een gekorniste geprofileerde kroonlijst.

THEEKOEPEL behorende bij Slot Zeist is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;

- vanwege de ensemblewaarde in samenhang met de tuin- en parkaanleg;

- vanwege de architectonische vormgeving, toegeschreven aan Roman;

- vanwege de kenmerkende ligging aan de rand van de parkaanleg aan de achterzijde van het hoofdgebouw.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen