Zeist L 449
Bij Zinzendorflaan 1, 3703 CE te Zeist

Omschrijving onderdeel 9:

TUINMUUR uit de tweede helft van de 18de eeuw als afsluiting van de voormalige Nieuwe Kom, thans begraafplaats van de Hernhuttergemeente, gelegen achter de bebouwing van het Zusterplein. De in baksteen opgetrokken muur heeft een regelmatige indeling met pijlers afgesloten met afdekstukken waartussen in kruisverband gemetselde muurdelen afgesloten met een uitstekende rollaag en afdeklijst. Halverwege een poortdoorgang aansluitend aan een houten brug over de achterliggende sloot.

TUINMUUR behorende bij Slot Zeist is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- vanwege de ouderdom;

- als karakteristiek en monumentaal markeringspunt van een gedeelte van de voormalige buitenplaats en als onderdeel van de voormalige aanleg;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinmuur