526327 - Oud Amelisweerd
Bunnik D 138
Bunnik D 140
Bunnik D 139
Bij Koningslaan 7 A, 3981 HD te Bunnik

Inleiding

Op de zuidelijke oever van de Kromme Rijn ten zuidwesten van Oud-Amelisweerd een markant gelegen boerderij-ensemble "De Knapschinkel" bestaande uit een (voormalige) dwarshuisboerderij (woongedeelte en bedrijfsgedeelte) en veestal. De dwarshuisboerderij werd omstreeks 1678 herbouwd op de plaats van een oudere boerderij die in 1672 door de Fransen was verwoest. Het bedrijfsgedeelte van de boerderij werd in 1856 vernieuwd. Het westelijke gedeelte van het bedrijfsgedeelte is aan het einde van de 20ste eeuw gesloopt waardoor een patio is ontstaan tussen woon- en bedrijfsgedeelte.

N.B. Twee geheel vrijstaande opstallen op het erf (schuur/garage), een manege, een paddock en een kuilplaat vertegenwoordigen geen monumentwaarden.

Omschrijving

Het rood bakstenen BEDRIJFSGEDEELTE van de voormalige DWARSHUISBOERDERIJ staat haaks op het voorhuis en is voorzien van een rietgedekt zadeldak met wolfeind. Het bedrijfsgedeelte bestaat uit één bouwlaag en een zolder en is aan drie gevels voorzien van stalvensters; de westgevel dateert van het eind van de 20ste eeuw. Aan de oostgevel een getoogde dubbele inrijdeur geflankeerd door ronde stalvensters met roedenverdeling en uiterst links en rechts eenvoudige staldeuren; ter hoogte van de kap een hooiluik geflankeerd door twee ronde stalvensters met roedenverdeling. Ankerbalkgebinten.

Waardering

Het BEDRIJFSGEDEELTE van de DWARSHUISBOERDERIJ, deeluitmakend van een ensemble van dwarshuisboerderij met veestal, behorende tot de buitenplaats Oud Amelisweerd is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de traditioneel-ambachtelijke vormgeving; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de historische functioneel-ruimtelijke relatie met het hoofdgebouw; - vanwege de fraaie ligging op de zuidelijke oever van de Kromme Rijn, tegen een achtergrond van hoog opgaand geboomte temidden van weilanden met boomgroepen.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)