Borgharen A 1166
Borgharen A 1206
Borgharen A 1187
Borgharen A 1268
Bij Kasteelstraat 6, 6223 BJ te Maastricht

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Borgharen.

De middeleeuwse structuur van de aanleg wordt gevormd door het trapeziumvormige, ruim omgrachte kasteelterrein en een buiten de gracht gelegen singel aan drie zijden, die geheel ommuurd is (zie onderdeel 7) en beplant met knotlinden in laanverband (noordwest en zuidoost). De gracht wordt door de Canjelbeek gevoed.

Op het binnen de omgrachting gelegen terrein rondom het kasteel is kleine landschappelijke aanleg met oude bomen en enkele rode beuken.

Over de zuidwestgracht ligt een brug naar de singel; vanaf deze plaats een doorzicht over de aangrenzende weilanden.

Aan de voorzijde gazon met buxusbosjes en twee Italiaanse peppels. Op laat 19de-eeuwse foto's is te zien dat het voorterrein voor het kasteel - buiten de gracht - een inrichting kende met verschillende soorten taxus en conifeer; aan weerszijden van de toegangsbrug lagen verhoogde bloemperken.

Tegenover het kasteelterrein aan de noordoostzijde ligt een terrein met de ommuurde moestuin en de kasteelhoeve (zie de kadastrale minuut van 1827 en een kaart van 1842). De boomgaard lag daarachter, meer naar het oosten toe en was voorzien van een ovaal/padenkruis. Door beplantingen is dit terrein afgeschermd, waardoor de beleving en visuele eenheid is verstoord. Ten noordwesten van de kasteelhoeve liggen boomgaarden.

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Borgharen is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de gaaf bewaarde oude structuur van huisplaats, rechthoekige gracht en singel met laanbeplanting;

- vanwege de kleinschalige landschappelijke aanleg met oude bomen;

- vanwege de samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.