Borgharen A 983
Bij Kasteelstraat 6, 6223 BJ te Maastricht

Omschrijving onderdeel 9: POORTGEBOUW behorende tot de buitenplaats Borgharen.

Het naar het dorp gekeerde poortgebouw met portierswoning is in 1897 gebouwd naar ontwerp van P.J.H. Cuypers. Het poortgebouw ligt aan de Spekstraat en is op vierkante grondslag opgetrokken in baksteen met hardstenen speklagen en omlijstingen. De eenlaagse poort onder een steil opgaand met leien gedekt schilddak heeft op de rechterhoek aan de Spekstraat een uitgebouwd torentje onder een ingesnoerde klok/peervormige spits. In de voor- en achtergevel een rondboogvormige doorgang van mergel?hardsteen met aan weerszijden een stenen oeil de boeuff en sierankers (4). Daarboven een opgemetselde dakkapel met klokvormige gevel; rondboog raam.

De zijgevel aan de zuidwestkant heeft een kapelachtige uitbouw van zuilen onder een rondboog en een trapgeveltje.

Het POORTGEBOUW is van algemeen belang:

- vanwege de vormgeving;