Borgharen A 1268
Borgharen A 1270
Kasteelstraat 4 A, 6223 BJ te Maastricht
Adam van Harenstraat 4, 6223 CA te Maastricht

Omschrijving onderdeel 10: KASTEELHOEVE behorende tot de buitenplaats Borgharen.

Tegenover het kasteel en ten noordoosten van de gracht ligt een langgerekte in oorsprong midden-17de-eeuwse voorhofhoeve die in de loop van de 19de eeuw ingrijpend is verbouwd. Op de Tranchotkaart van 1803 en de kadastrale minuut uit 1840 is te zien dat de U-vormige hoeve oorspronkelijk recht tegenover het kasteel lag en vrijwel een gesloten carré vormde op één opening in de as van het kasteel na. De hoeve is rond 1888 grotendeels afgebroken en verschoven naar de Spekstraat.

Een deel van de midden-17de-eeuwse hoeve is gelegen aan de Adam van Harenstraat en wordt gevormd door een op haakvormige grondslag opgetrokken bakstenen pand onder een zadeldak met overstek op houten klossen. Kleine kapellen in het dak. Omlijste deur en vensteropeningen.

De KASTEELHOEVE is van algemeen belang:

- als karakteristiek en functioneel onderdeel behorend tot de buitenplaats;