Domburg K 4382
Domburg K 4449
Domburg K 3393
Domburg K 3363
Domburg K 3377
Bij Dunoweg 4, 4356 EK te Oostkapelle

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Overduin. Deels in structuur en deels in detail gaaf bewaarde aanleg in landschapsstijl uit ca.1839, toegeschreven aan tuinarchitect K.G. Zocher, met oudere elementen. De landschappelijke aanleg is gelijk met de bouw van het huis in 1839 tot stand gekomen. Hierbij is de huisplaats iets in zuidoostelijke richting verplaatst en de oriëntatie van het huis met 180 graden gedraaid. Resultaat hiervan is dat een groot ruimtelijk effect is bereikt tussen het open landschap (wei- en bouwlanden), het huis en het achterliggende Prince- of Oranjebos dat als coulisse werkt.

Tussen de weilanden loopt een rechte oprijlaan als een diagonaal naar het huis; deze laan vormde oorspronkelijk de achteruitgang van de 18de-eeuwse buitenplaats, bij de portierswoning maakt de laan een slinger om een afgerasterde weide (hertenkamp) naar het huis. De hertenkamp is ingericht met een boomgroep en door bomen (links bosje, rechts bomen van de oprijlaan) omzoomd.

Achter het huis ligt een besloten landschappelijke aanleg met een gazon ingericht met deels oude boomgroepen en coulissewerking van het parkbos grenzend aan een serpentinevijver, die het structuur bepalende element vormt. De vijver is een vergraving van twee oude waterbassins daterend uit de 18de-eeuwse formele aanleg de twee bassins in het oorspronkelijke sterrenbos zijn vergraven tot een waterpartij. Romantisch wandelpark, meanderende beek, zichten over de vijver en zichten maar buiten toe, waaronder een zicht op de rode tent. Slingerende wandeling door het parkbos. Naast het huis een gazon met treurwilg aan klein vijver, daarachter boomcoulissen.

Aan de westzijde een rechte laan (dreef) in noordwaartse richting naar het Prince- of Oranjebos. Deze voormalige toegangslaan van het 18de-eeuwse huis werd oorspronkelijk geflankeerd door twee langwerpige vijvers, waarvan de westelijke in ca.1943 is gedempt. Het Prince- of Oranjebos vormt het oudste onderdeel van de buitenplaats en wordt reeds in 1612 omschreven als een gebied bestaande uit elzen- en wilgenhakhout. Waarschijnlijk is het bos door de Heren van Veere aangelegd. In de 19de eeuw wordt het bos toegevoegd aan het bezit van Overduin. Het bos is zeker tot in de eerste decennia van de 19de eeuw als hakhout beheerd (5-jarige kapcyclus). In het bos bevinden zich thans nog meer dan 200 jaar oude hakhoutgroeperingen, solitaire eiken en oosterse platanen als onderdeel van de oorspronkelijke beplanting. Tevens ligt in het bos een vijver, de zogenoemde Princevijver, mogelijk een restant van een middeleeuwse kreekbedding.

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Overduin van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de bij de buitenplaats behorende parkaanleg is landschapsstijl uit ca.1839 toegeschreven aan K.G. Zocher met serpentinevijver en hertenkamp, waarin een aantal 18de-eeuwse formele elementen gehandhaafd zijn;

- vanwege de visueel-landschappelijke waarde;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.