Domburg K 3409
Dunoweg 4 A, 4356 EK te Oostkapelle
Dunoweg 6, 4356 EK te Oostkapelle

Omschrijving

KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Overduin. Nabij het hoofdgebouw staat een koetshuis uit ca.1839 toegeschreven aan architect K.G. Zocher. Het op rechthoekige plattegrond opgetrokken geel gepleisterde huis met bakstenen plint bestaat uit anderhalve bouwlaag onder een met Oegstgeester pannen gedekt zadeldak met topgevels; het koetshuis is ondergebracht in het brede, vooruitspringende middendeel, dit deel met hoge hardstenen plint; aan weerszijden hiervan een woning. De voorgevel (zuid) wordt gedomineerd door een breed middenrisaliet met hoekblokken (natuursteen-imitatie) dat met een driezijdig fronton onder een flauw hellende zadeldak met overstek boven de daklijst uitsteekt. In het fronton een klein rond venster met spaakroeden. In het risaliet twee grote dubbele inrij paneeldeuren met aan de bovenzijde rechthoekige lichten. Aan weerszijden van het risaliet bevindt zich een woning met zesruitsvensters en in het rechter deel drie dakkapellen die boven de daklijst uitsteken (Vlaamse gevel). De beide zijgevels hebben in de top een driedeling venster waarvan het middendeel voorzien is van een boogvormige afsluiting (Serliana-motief). In het INTERIEUR is onder meer de kapconstructie van belang.

KOETSHUIS van algemeen belang:

- vanwege de vormgeving in neoclassicistische stijl;