Domburg K 3380
Domburg K 3379
Dunoweg 2, 4356 EK te Oostkapelle

Omschrijving

TUINMANSWONING behorende tot de buitenplaats Overduin. Aan het einde van de toegangslaan staat een witgepleisterde tuinmanswoning uit ca.1839 toegeschreven aan de (tuin)architect K.G. Zocher. De op rechthoekige grondslag opgetrokken woning met donkere plint bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een met gesmoorde pannen gedekt, flauw hellend zadeldak met kort overstek; goot op klossen. De geheel vernieuwde achtergevel van het huis en de (recente) aanbouwen zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. De naar het westen gekeerde voorgevel van drie traveeën heeft centraal een houten zuilenportiek op stenen poeren met paneeldeur, die thans niet meer in gebruik is. Aan weerszijden hiervan een in een houten lijst gevat draaivenster met roedenverdeling en bakstenen onderdorpel op rechthoekige consoles. Zijgevels met een gelijkvormig venster, alleen gekoppeld; linkerzijgevel met luidklok. In het INTERIEUR is onder meer van belang de oorspronkelijk trap, balkenzoldering en kamerdeur.

Achter het huis bevindt zich een welput.

TUINMANSWONING van algemeen belang: