528315 - Scheepswerf Meerman

Middelburg
Arnemuiden

Omschrijving

SCHEEPSHELLING, bestaande uit een wagen- en een sleehelling, die deel uitmaakt van de rond 1870 gebouwde scheepswerf Meerman. Oorspronkelijk bevonden zich waarschijnlijk drie scheepshellingen op de werf. De oudste helling dateerde uit de jaren 1763-1766.

De scheepshelling ligt ten zuiden van de grote en kleine loods. De wagenhelling bestaat uit een hellend vlak met daarop een constructie uit hout en beton waarop ijzeren rails liggen. Eén van deze rails is aangebracht op de oude fundamenten van een voormalige sleephelling. Ook hellinglier met toebehoren zijn nog aanwezig. Direct naast de rails is de sleehelling aangebracht: een betonnen platform met goten die tot in het water aflopen en die dient voor de tewaterlating van de schepen. Naast deze helling bevinden zich op het terrein nog (restanten van) twee andere scheepshellingen die buiten de bescherming vallen.

De SCHEEPSHELLING is van algemeen belang vanwege:

- de cultuurhistorische waarde;