Maasbree I 1459
Bij Baron van Erplaan 1, 5991 BM te Baarlo

Omschrijving onderdeel 6: WASPLAATS.

De wasplaats, genaamd de Sprunk. De verschijningsvorm is 20ste-eeuws. Aan de voet van het hoge terras waar kerk en markt gelegen zijn, ter plaatse van de wasplaats, treedt kwel op (Sprunk = watersprong of kwel. Oorspronkelijk als drenkplaats voor vee in gebruik. In de 20ste eeuw is de loop van de Bosbeek omgeleid naar 'de Sprunk'. Samen met het kwelwater kon het schone water van de Bosbeek hier door de dorpelingen gebruikt worden.

Wasplaats, bestaande uit een rechthoekige vijver omgeven door bakstenen keermuren gemetseld in visgraatpatroon en rondom voorzien van een keibestrating. Aan de kasteelzijde is de wasplaats voorzien van een dwars geplaatste overkapping, een met rode pannen gedekt schilddak op gemetselde stenen zuilen.

De WASPLAATS, onderdeel van de historische buitenplaats d'Erp, is van algemeen belang wegens:

- de ouderdom van de functie ter plaatse;