's-Gravenhage N 8847
's-Gravenhage N 7689
's-Gravenhage N 7424
's-Gravenhage N 7299
Bij Scheveningseweg 24, 2517 KV te 's-Gravenhage

Omschrijving onderdeel 3 SCHEIDINGSMUREN.

Rode bakstenen in 1920 in opdracht van de toenmalige eigenaar familie Goekoop opgetrokken rechte scheidingsmuur die de gehele zuid- en oostzijde en het grootste deel van de noord- en westzijde van het park Zorgvliet afsluit. De muur werd gebouwd op de alhier gesitueerde in de 17de en 18de eeuw aangelegde scheidingswal. Aan de NO-zijde wordt de muur onderbroken door met hekpijlers (nissen en geprofileerde afdekplaat) gemarkeerde entree naar het park. Hekpijlers omlijsten een dubbel ijzeren spijlenhek met pijlpunten. Rechts (noord) van de entree in de muur 3 halfronde openingen waarin ijzeren rooster van spijlen met pijlpunten. Links idem, maar in het midden een halfrond ijzeren hek met spijlen met pijlpunten. Het muurvlak van de muur wordt deels door een muizentand beëindigd. Deels wordt de muur door steunberen gestut. De muur wordt deels door een ezelsrug afgesloten. Aan de westzijde ter hoogte van de Haagse Beek is de muur naar onderen tot een bakstenen halfronde overkluizing met halfrond ijzeren rooster uitgebouwd.

Waardering

De SCHEIDINGSMUREN van het complex historische buitenplaats Zorgvliet zijn in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - vanwege de gaafheid;

- vanwege de ensemblewaarden;

- vanwege de zeldzaamheidswaarde die de muren, vooral vanwege hun aanzienlijke lengte, vertegenwoordigen.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinmuur