513559 - Mariënwaerdt
Beesd C 585
Marienwaerdt Notendijk 2, 4153 RN te Beesd

Omschrijving onderdeel 24: BOERDERIJ 'DE MOUWE'.

In de zuidwesthoek van de buitenplaats aan de noordelijke dijk langs de Linge ligt een 18de-eeuwse hallehuisboerderij, die is uitgebouwd tot een T-boerderij met een ten opzichte van de middenas verschoven voorhuis. Het voorhuis onder een rieten zadeldak is naar oude vorm geheel opnieuw opgetrokken. Het witgeschilderde achterhuis met zwarte plint bevat een dwars- en een langsdeel onder een rieten wolfdak. In de achtergevel is de oorspronkelijke indeling met dubbele deeldeuren geflankeerd door een venster bewaard, alleen de gevelopeningen zijn vernieuwd.

De boerderij staat afgebeeld op de kadastrale minuut van omstreeks 1830.

Waardering

De BOERDERIJ 'DE MOUWE' behorend tot de historische buitenplaats Mariënwaerdt is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens het ensemble van een boerderij met voor de Betuwe typerende bijgebouwen zoals een vloedschuur en kapbergen;

- wegens de markante ligging aan de dijk;

- als onderdeel van een historisch gegroeid stedenbouwkundig en landschappelijk gebied;